Spilte Eminem-låt – fikk 7000 dollar i bot

Med George W. Bush i presidentstolen har bekymrede amerikanske radiolyttere fått vann på mølla.

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Onsdag denne uken ble en radiostasjon i Colorado bøtelagt for å ha spilt Eminem-låta «The Real Slim Shady» våren og sommeren 2000. Det melder CNN og mtv.com. En av KKMG-FMs lyttere klaget stasjonen inn for Den føderale kommunikasjonskommisjonen (FCC), som ledes av utenriksminister Colin Powells sønn Michael Powell.

Etter presidentskiftet har FCC redefinert sin oppfatning av hva slags materiale som anses som støtende, og disse endringene rammer nå Eminem-spillende radiostasjoner for fullt. Tidligere tekstene som spilles måttet være «eksplisitt støtende», for eksempel ved å faktisk bruke ord som beskriver kjønnsorganer, seksuelle handlinger, avføring eller ved banning.

Plateselskapet til Eminem, eller Marshall Mathers som er hans egentlige navn, slapp derfor en redigert radioutgave av låta «The Real Slim Shady». I denne utgaven er eksplisitte ord og uttrykk fjernet, og således trodde de at man skulle være på trygg grunn.

Men ifølge FCCs nye regler er det nå tilstrekkelig at teksten er «suggestive» – impliserende – med andre ord at hvis tekstene er egnet til å få radiolytterne til å tenke stygge tanker, så rammes de av sensuren.

«Den redigerte versjonen av sangen inneholder umiskjennelige støtende seksuelle referanser. I så henseende inneholder deler av tekstene seksuelle referanser som sammenstilt med seksuelle utvetydigheter tilsynelatende er ment å sjokkere,» argumenterer FCC.

Det siste – at de er ment å sjokkere – er det vel svært få som betviler. Eminems tekster er en for mange provoserende remse av banneord og eksplisiteter – og den nå sensurerte låta er på ingen måte den verste i så henseende. Blant strofene som den ivrige radiolytter i Colorado hadde sendt inn til FCC, var følgende fra første vers: «…and that’s the message that we deliver to little kids / and expect them not to know what a womens clitoris is / Of course they gonna know what intercourse is / by the time they hit 4th grade / they got the Discovery Channel don’t they?» Også setningen «walkin’ around grabbing his you know what» og en referanse til masturbasjon vakte anstøt.

Flere amerikanske radiostasjoner spilte låta usensurert den første tiden etter at den ble sluppet, blant dem WZEE-FM i Madison. Denne stasjonen er da også bøtelagt, men da etter å ha latt både «clitoris» og «intercourse» (samleie) slippe ut på lufta. I den redigerte versjonen som KKMG-FM nå er dømt for å ha spilt, er slike ord overspilt med det berømte pipet. Likevel ble stasjonen dømt for de implisitte referansene.

KKMG-FM har ennå ikke bestemt seg for om de vil godta boten. Dersom FCCs beslutning blir stående, kan det få enorme konsekvenser for amerikanske nærradiostasjoner. «The Real Slim Shady» var en av de mest spilte – og kjøpte – låtene både i USA og her i Norge i fjor. KKMG-FM oppgir å ha spilt låta 418 ganger i mai, juni og juli i fjor. De fleste stasjoner i USA kjørte låta 60-70 ganger om dagen. Dersom hver enkelt av disse stasjonene nå kan bøtelegges, blir det dyrt. Også for Eminem og andre rap-artister som har tillagt seg en ubehøvlet språkbruk i tekstene, kan det se mørkt ut med tanke på radiospilling i framtiden, siden det ikke lenger er nok å «sladde» de stygge ordene med pipelyder.

Eminem har de siste årene selv vært gjennom en rekke rettssaker, først etter å ha blitt saksøkt av sin mor og bestemor, deretter for å ha rettet et uladd våpen mot en rivaliserende rap-artist, og endelig i skillsmisseoppgjøret med hans eks-kone Kim. Artisten figuerer under tre ulike navn: Hans døpenavn Marshall Bruce Mathers III, artistnavnet Eminem og «versting-navnet» Slim Shady; hans alter ego, ifølge ham selv plassert på jorden nettopp for å sjokkere.

---
DEL

Legg igjen et svar