Spenning før Mao-debatt

Neste uke kommer historiker Hans Petter Sjølis (31) bok om den norske Mao-bevegelsen. AKP-ere frykter pinlige avsløringer.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Mao min mao. Historien om AKPs vekst og fall er tittelen på boka som kan bli venstresidens store samtaleemne denne høsten.

Førstkommende tirsdag blir boka lansert på Cappelens pressekonferanse. Ny Tid er kjent med at flere i det tidligere AKP (m-l)-miljøet venter spent på hva som kan komme fram av nye opplysninger.

Forfatteren Hans Petter Sjøli er journalist i Klassekampen og har hovedfag i historie. Hovedfagsoppgaven hans fra 2002 het Fra raddis til kader – om ml-bevegelsen som 68-fenomen.

I hovedoppgaven forsøkte Sjøli å forklare hvorfor så mange unge intellektuelle på 1960- og 70-tallet gikk inn i AKP-bevegelsen, som blant annet støttet Kinas diktator Mao og som er blitt sammenlignet med en religiøs sekt.

Sigurd Allern, som i dag er professor i ytringsfrihet ved Universitetet i Oslo, var en ledende figur i AKP (ml-)-miljøet på 1970-tallet. Han ønsker ikke å si noe om hva han tror Sjølis bok kan inneholde av avsløringer.

– Ingen kommentar. Jeg aner ingenting om boka, sier Allern til Ny Tid.

Dette til tross for at både Sjølis hovedoppgave og prosjekt allerede har fått oppmerksomhet i blant annet Klassekampen.

Pål Steigan er en annen tidligere AKP-leder.

– Har du noen forventninger til boka?

– Ingen spesielle forventninger, svarer Steigan.

– Tror du boka vil skape debatt?

– Ja, det kan vel tenkes. Det spørs hvordan boka er. Jeg vet at det er utbredt i norsk kulturdebatt å kommentere ting man verken har sett eller lest, men det er ikke helt min stil.

Hans Petter Sjøli understreker overfor Ny Tid at boka er et eget prosjekt og ikke ovedfagsoppgaven i bokform. Boka skisserer utviklingen i AKP, fra bruddet med S i 1969, til massakren på Den Himmelske Freds plass i 1989, som var selve dødsstøtet for ml-bevegelsen som politisk kraft i Norge. Boka tar opp viktige spørsmål i skismaet på venstresiden på 70-tallet.

– Forholdet mellom AKP og SV var til tider iskaldt, og jeg ser på noen av grunnene til at partiene på venstresida anså seg som hovedmotstandere, sier Sjøli til Ny Tid.

Sjøli tror boka kan skape en del debatt:

– Det blir ofte debatt hvor følelsene fortsatt er sterke, selv om jeg tror vi nå kan unngå en så polarisert debatt som for to år siden da vi hadde Hagtvet-debatten i Dagbladet, sier Sjøli.

Han viser til professor Bernt Hagtvets harde angrep på AKP (m-l) i Dagbladets spalter sommeren 2003.

– Det dukker opp en del ting i boka som ikke er kjent fra før, spørsmål som vil skape grobunn for en interessant debatt om forholdet mellom partiene på venstresida på 70-tallet, mener Klassekampen-journalisten selv.

Historieprofessor Tor Egil Førland ved Universitetet i Oslo var veileder for Hans Petter Sjøli under arbeidet med hovedfagsoppgaven. Han synes det var en god og interessant hovedoppgave om et etter hvert populært, men fortsatt lite utforsket emne.

Førland håper og tror det blir ei god bok, og på spørsmål om han tror boka vil skape debatt, sier han:

– Generelt vekker nesten alt som skrives om maoister i dette landet debatt, og det er ingen grunn til å tro at denne boka vil være noe unntak, sier Førland.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here