Spekulativt og simpelt

Madeleine-saken gjør norsk presse mindre viktig.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[21. september 2007] Målt i oppmerksomhet er britiske Madeleine McCanns forsvinning viktigere for norske lesere enn styringsrenta til Norges Bank. Siden tre år gamle Madeleine forsvant fra et hotell i Portugal i mai i år, har de norske avisene som finnes i mediearkivet Atekst publisert 414 artikler med hele navnet hennes. I tillegg kommer hundrevis av nettpubliserte artikler, nyhetsreportasjer på tv, i radio og andre aviser. I samme periode er kronprins Haakon nevnt i 284 artikler og sentralbanksjef Svein Gjedrem i 144.

Oppmerksomheten er oppsiktsvekkende, tatt i betraktning at barn dessverre forsvinner relativt ofte – både i Norge, England og Portugal. Minst to filmstudioer jobber angivelig med en filmatisering av Madeleine-forsvinningen, og filmstjernene Cate Blanchett og Russell Crowe er visstnok favoritter til å spille Madeleines foreldre. Madeleine-saken er blitt større enn Madeleine, og mediesirkuset framstår som mer spektakulært enn krimsaken.

Madeleine McCann ble etterlyst av foreldrene 3. mai, etter at de spiste middag like i nærheten av hotellet der barna lå og sov. Siden har foreldrene stått i spissen for en av mest omfattende leteaksjonene verden har sett. Millioner av kroner er samlet inn for å dekke foreldrenes utgifter, Paven har velsignet dem og bedt om at Madeleine må komme til rette, fotballag av og med kjendiser har stått fram som støttespillere for aksjonen og et ukjent antall frivillige har skrevet ut plakater fra aksjonens hjemmeside og hengt dem opp på lyktestolper, bensinstasjoner og restauranter over hele Europa. Ingen vet hva som har skjedd med Madeleine, men kommentatorer fra VG til Nationen har ivrig delt sine spekulasjoner, ivrigst etter at det ble kjent at politiet mistenker foreldrene for selv å stå bak jentas forsvinning.

Politiet har antydet at Madeleine døde av en overdose sovepiller, og at de to foreldrene, begge leger, gjemte unna liket etterpå. Dagbladets forside tirsdag denne uka, der tittelen «- Drept av mor» ledsaget Madeleines ansikt, topper bare så langt lista over usmakelige og spekulative framstillinger av saken. For mediene er utfallet viktig: Kanskje har både norsk og internasjonal presse blitt misbrukt i den største avledningsmanøveren siden den trojanske hest.

Kriminaljournalistikken viser i denne saken sine verste sider. Mangelen på informasjon fører til motstridende opplysninger om politiets funn og sakens fakta, når det blir viktigere for journalistene å få ut neste sak enn å sjekke saken. Og når politiet så har vridd fokus mot foreldrene, fråtser tabloidene i spekulasjonene rundt motiv, mulighet og sannsynlighet. Pressen bør være mer varsom i slike saker. Resultatet blir nemlig både spennende, spekulativt og lite troverdig. Slik blir også pressen mindre viktig.

---
DEL