Kibera-slummen i Nairobi. FOTO: AFP PHOTO/Carl de Souza

Spekulasjon og slum må på dagsordenen

Verdens slum vokser. Det finnes nemlig folk som tjener gode penger på det.

oddiglebaek
Email: oddigle@online.no
Publisert: 18.08.2016

Få ting kan gi større avkastning i eiendom enn høyhus på sentrale og attraktive tomter, gjerne med sjøutsikt. Dette er en utvikling overalt i verden, fra Punta del Este til Maputo, Vancouver, Hong Kong, Reykjavik, Tromsø og Oslo.

En følge av denne type byutvikling er at de som bor bakenfor, mister sjøkontakten – men ofte mister også folk som allerede bor der boligen sin.

Nå er det OL i Rio. Det som tidligere var landsbyen Vila Autódromes, befolket av fiskere og bygningsarbeidere, vil da være historie. Beboerne er fordrevet.

Slik fjerning av opprinnelige beboere er et vanlig trekk ved storbyutvikling verden over, særlig når det skal bygges «World Class Cities» eller avholdes olympiader og bygges motorveier. Fra 1998 til 2008 ble mer enn 18 millioner mennesker tvangsflyttet av slike årsaker. I flere tilfeller har beboerne blitt drept i sammenstøt med politi når de har protestert mot å bli fordrevet fra hus og hjem. Sjelden eller aldri får de erstatninger.

Screen Shot 2016-08-17 at 14.43.16Millioner tomme nye boliger. Det avgjørende for om folk har råd til en bolig, er inntekten deres, ikke tilgangen på boliger. Paradoksalt nok øker andelen tomme (og ofte nye) boliger som folk ikke har råd til å bo i, overalt i verden. Ta for eksempel Kina. Her er det nå sju millioner tomme, nye boliger i landet, parallelt med en enorm boligmangel hos den fattigere delen av befolkningen.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer