Kibera-slummen i Nairobi. FOTO: AFP PHOTO/Carl de Souza

Spekulasjon og slum må på dagsordenen


Verdens slum vokser. Det finnes nemlig folk som tjener gode penger på det.

Email: oddigle@online.no
Publisert: 2016-08-18

Få ting kan gi større avkastning i eiendom enn høyhus på sentrale og attraktive tomter, gjerne med sjøutsikt. Dette er en utvikling overalt i verden, fra Punta del Este til Maputo, Vancouver, Hong Kong, Reykjavik, Tromsø og Oslo.

En følge av denne type byutvikling er at de som bor bakenfor, mister sjøkontakten – men ofte mister også folk som allerede bor der boligen sin.

Nå er det OL i Rio. Det som tidligere var landsbyen Vila Autódromes, befolket av fiskere og bygningsarbeidere, vil da være historie. Beboerne er fordrevet.

Slik fjerning av opprinnelige beboere er et vanlig trekk ved storbyutvikling verden over, særlig når det skal bygges «World Class Cities» eller avholdes olympiader og bygges motorveier. Fra 1998 til 2008 ble mer enn 18 millioner mennesker tvangsflyttet av slike årsaker. I flere tilfeller har beboerne blitt drept i sammenstøt med politi når de har protestert mot å bli fordrevet fra hus og hjem. Sjelden eller aldri får de erstatninger.

Screen Shot 2016-08-17 at 14.43.16Millioner tomme nye boliger. Det avgjørende for om folk har råd til en bolig, er inntekten deres, ikke tilgangen på boliger. Paradoksalt nok øker andelen tomme (og ofte nye) boliger som folk ikke har råd til å bo i, overalt i verden. Ta for eksempel Kina. Her er det nå sju millioner tomme, nye boliger i landet, parallelt med en enorm boligmangel hos den fattigere delen av befolkningen.

Abonnement kr 195/kvartal

Totalt er det anslått at to millioner mennesker årlig må forlate sine hjem på grunn av tvungne utkastelser fordi de ikke har råd til å betale husleier, renter og liknende utgifter. 14 millioner mistet hjemmene sine i USA i 2008 som følge av finanskrise og boligspekulasjon. Spania hadde i 2015 på det meste 3,6 millioner tomme boliger. I Barcelona var det 130 000 husløse.

Parallelt med dette er det overalt i verden stadig flere – privatpersoner og firmaer – som systematisk investerer store summer nasjonalt og internasjonalt i eiendom. En av dem er den russiskfødte mangemilliardæren Roman Abramovich, også kjent som eier av fotballklubben Chelsea. Nå ønsker han seg et hjem også i New York, og har rettet blikket mot de tre bevaringsverdige eiendommene 11, 13 og 15 East 75 st. Han prøver å få tillatelse til å slå dem sammen til en cirka 3000 …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?