Speed-dating og verksted på Utøya

Verden ville ikke vært den samme uten Utøya.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[sommerleir] – Er du mot selvbestemt abort? Er du motstander av en felles ekteskapslov? Er du for kontantstøtten?

Spørsmålene hagler mot kirke- og kulturministeren i det han geleides ned mellom teltene til Sør-Trøndelags delegasjon på Utøya. Han rister på hodet, og smiler ubeskjedent. Selvsagt svarer han nei på alle spørsmålene. Oppfølgingen er klar:

– Hvorfor vil du da flørte med KrF?

De unge politisk engasjerte står på geledd med plakatene foran seg: «Kontantstøtten hindrer likestilling. Fjern den!» «AUF i Sør-Trøndelag krever at Arbeiderpartiet holder fingra unna KrF!» og «Vi holdes utenfor av kontantstøtten» taler sitt tydelige språk: Ungdommen er slett ikke like sikker som Trond Giske på at det å sitte i regjering med KrF er så mye bedre enn å sitte i opposisjon. Nå vil de ha ministeren til å spille fotball, på Sør-Trøndelag sitt lag.

Applaus og bad

Vi er midt i AUFs årlige sommerleir på Utøya. I går sa utenriksminister Jonas Gahr Støre fra talerstolen at «verden ikke ville vært det samme uten Utøya», i dag parafraseres han skamløst en rekke ganger av kulturminister og tidligere AUF-leder Trond Giske. Begge får stor applaus.

Vi kan forresten legge av oss etternavnene med det samme. På Arbeiderpartiskolen heter man sånt som Jens, Jonas og Trond – uansett om man er 15 år og ungdomsskoleelev eller 40 og minister. Den hyggelige navnebruken passer perfekt i atmosfæren som dannes når sola slipper gjennom skydekket og sprer varme på den lille øya i Tyrifjorden. Etter debatt, lunsj og lokalaksjon vandrer noen av de mange tenåringene på øya ned til det ene badestedet. Andre tar nye runder i musikkteltet, der ferske band øver til konserten de skal holde lørdag. I bakken ligger en gjeng på fem og soler seg. De fleste er på Utøya for første gang.

– Det er jo kåret til Norges beste sjekkested, gliser 16 år gamle Kristine Hallingstad fra Aust-Agder, som er her med tvillingsøster Toril for andre gang.

I går var de på speed-dating. Nå kommer leder Tore Syvert Haga i Ungdom mot EU for å verve dem.

Utviklingbasis

Men nå er scenen full av nærmere 30 deltakere som har samlet seg i en stor ring rundt utviklingsprogrammet UNDPs to utsendte. De snakker om utdannelse og utvikling, og AUFerne har en lang rekke spørsmål. Flere virker godt oppdaterte. Så synes Marte Torskenæs at det er tid for quiz.

– Hvor stor andel av barna i u-land går på skole? Hvor mange voksne i u-land tror dere kan lese og skrive, spør hun og ber deltakerne rekke opp armen ettersom de tror svaret er under 20 prosent, 20-40 prosent, 40-60 prosent og så videre.

De fleste ungdommene tror at 10-20 prosent av barn i u-land går på skole. Sannheten er 88 prosent, og kurslederne får understreket poenget sitt: Det går bedre enn vi tror.

– Nordmenn flest antar at det ikke går framover i verden. Men det nytter, sier Marte Torskenæs og forteller at siden år 2000 har andelen barn i u-land som går på skole økt med 27 prosent.

– Det har vært en enorm vekst etter at FN satte sine tusenårsmål.

Mer seriøst enn før

Nærmere 700 unge politiske spirer blomstrer på øya i Tyrifjorden i år. De spiller fotball, volleyball, gitar og trommer – når de ikke deltar på politiske verksteder eller lytter til fagforeningene og regjeringens utsendte. Nestleder Eskil Pedersen forteller ivrig om alle de sunne og oppbyggende aktivitetene.

– Og så er det alkolholfritt her, så foreldrene kan stole på at det er trygt å sende barna sine hit.

AUF-ledelsen har innført bagasjesjekk av alle leirdeltakerne ved ankomst. Slik har det ikke alltid vært.

– Da statsministeren tilbrakte somrene på Utøya, var det annerledes. Jens har jo fortalt om hvordan han smuglet øl over hit, og hvordan de måtte sjaue flasker når Gro skulle komme på besøk.

AUF har satset hardere på politikk de siste åra, sier Eskil.

– Siden 2003 har vi utvidet skoleringen på leiren, og har flere politiske verksteder enn før. Det er dumt å ikke bruke muligheten til det, når vi har alle de tillitsvalgte samlet på et sted.

---
DEL