Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Spansk sensasjon på norsk

Lotta Elstads nye bok bidrar med et «ikke-endelig sanntidsbidrag» i den politiske debatten om det spanske fenomenet Podemos.

BOK: Den spanske sensasjonen Podemos – og hvordan gjøre venstrepopulisme i krisens tid
Forfatter: Lotte Elstad. Forlag: Manifest

Journalist og forfatter Lotta Elstad er kjent for sin walraffing av den norske hotellbransjen. Nå har hun igjen gitt ut bok på Manifest forlag, om et av de mest spennende politiske fenomenene i Europa i nyere tid.

En ny venstrepopulisme. I Den spanske sensasjonen Podemos – og hvordan gjøre venstrepopulisme i krisens tid, følger Elstad utviklingen av 15. mai-bevegelsen i Spania fra 2011, bedre kjent i Norge som Indignados-bevegelsen, som la grunnlaget for det politiske partiet Podemos’ fremvekst, via stormvalget til EU-parlamentet – da partiet kom fra ingenting til å vinne hele fem seter – og frem til den nasjonale valgkampanjen i år.

Elstad oppsummerer til slutt hva som må være hensikten med bokutgivelsen: Om den ikke er et manifest for det spanske partiet, nærmer den seg et forsvarsskrift for de nye formene for venstrepopulisme som har vokst frem i Europa de siste årene. Forfatteren skriver at Podemos’ strategi har vært å skape et mot-hegemoni, ikke det mer begrensede «motpropaganda». Med inspirasjon fra de venstrepopulistiske partiene i land som Venezuela, Bolivia og Ecuador, ble det etablert en alternativ, avansert diskurs som kunne innplantes i debattprogrammer i the corporate media, som også i Spania er den dominerende kanalen for folkeopplysning.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Alle mot alle

FLYKTNINGER: Samholdet pulveriseres, alle tenker bare på å klare seg selv, overleve, rive til seg en ekstra matbit, en plass i matkøen eller telefonkøen.

Mange norske konservative vil nikke anerkjennende til Burke

EN DOBBELTBIOGRAFI: Siden 1950-tallet har Burkes ideer fått en renessanse. Motstand mot rasjonalisme og ateisme står sterkt hos de 40–50 millioner evangelisk kristne amerikanerne.

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA.

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.