Bestill vårutgaven her

Sp og personvernet

Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum tror på flertall for forslaget om lovpålagt plikt til å ta imot kontanter. Dersom det ikke går prestisje i saken.

Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet kjemper for å beholde kontantene: «Vi mener det er viktig å bevare kontanter, og det skal stemmes over forslaget vårt i Stortinget før sommeren. Det kan hende vi greier å få flertall, om det ikke går prestisje i saken fordi forslaget kommer fra oss,» sier han. Senterpartilederen har vinden i ryggen og er oppe i 14 prosent på meningsmålingene. Partiet vil nå være garantisten for at det skal være mulig fortsatt å bruke kontanter. De tar opp kampen mot blant annet bankene. I april kom Sp med et forslag som skal sikre enkelt og billig bruk av kontanter overalt.

Sp-leder Slagsvold Vedum mener kontanter ivaretar borgernes rett til privatliv og personvern:

«Når alt er digitalt, blir penger synlig på en helt annen måte. Man må ha frihet til å kunne bruke sine penger fritt uten at banker eller andre skal kunne se det. Digital teknologi gir store muligheter for innsikt i både våre dumme og gode valg. En frihet individer skal ha, er at ikke alt skal være sporbart.»

«En frihet individer skal ha, er at ikke alt skal være sporbart.»

Hva med den svarte økonomien og mulighetene for kriminelle til å bruke kontanter?

«Jeg er sikker på at kriminelles svarte pengesummer vil finne egne veier uansett. Men en del mindre handel med svarte beløp vil bli vanskeligere uten kontanter, og det er et godt argument mot kontantene. Det er mange sider ved denne avskaffelsen av kontanter, så man må avveie hva som er viktigst. For min del ville det være en fallitterklæring om det skjedde på grunn av svart økonomi,» sier Sp-lederen.

Eldre og svaksynte. Slagsvold Vedum legger også vekt på at spesielt en del eldre er avhengige av kontanter, fordi det kan være vanskelig for dem å bruke Vipps, nettbank og kort. Hensynet til eldre og svaksynte er dermed nok et argument for å fortsette med kontanter. Forslaget om å sikre kontanter som fortsatt tvungent betalingsmiddel kom etter at noen butikker og restauranter har sluttet å ta imot kontanter. Dette er trolig i strid med dagens lover, som krever at butikker og utsalgssteder skal ta imot sedler og mynt. Senterpartiets forslag ble stilt av partilederen sammen med stortingsrepresentant og tidligere statssekretær Geir Pollestad. Forslaget inkluderer krav om at det skal være enkelt og billig å bruke kontanter. En skal ikke bli møtt av butikker eller banker med høye gebyrer om man bruker dette betalingsmiddelet.

Øystein Windstad
Øystein Windstad
Tidligere journalist i Ny Tid.

Du vil kanskje også like