Bestill sommerutgaven her

Sovjet-Unionen i 50 år

En vurdering av Sovjet-Unionens utvikling fra oktoberrevolusjonen fra 1917 til 1967.

Feiringen av Oktoberrevolusjonens 50-års jubileum skjer med verdenshistoriens største omfang av organisasjon, arrangementer, gjesteoppbud og omkostninger i forbindelse med noe jubileum. Oktoberrevolusjonens betydning, ikke bare for sovjetfolket selv og for den internasjonale arbeiderbevegelsen, men også for hele menneskehetens utvikling, rettferdiggjør festlighetenes omfang og understreker betydningen av en nøktern og dyptgående vurdering av den 50-årige utviklingen som har foregått.

I en artikkel som denne er det ikke mulig å komme inn på alle sider av sovjetpolitikken, hverken den innenrikspolitiske eller den utenrikspolitiske. Ett viktig utgangspunkt for vurderingen av Oktoberrevolusjonen og utviklingen i disse 50 årene, er at det var i et tilbakeliggende, halvfeudalt jordbrukssamfunn den revolusjonære bevegelsen først etablerte seg varig, og ikke i et industrialisert land slik Marx og de andre sosialistiske teoretikerne lot til å være overbeviste om. I dag er det i grunnen få som under vurderingen av den russiske revolusjonen fullt ut forstår hvor tilbakeliggende og hvor forarmet det russiske folket var i 1917. I virkeligheten var det en liten gruppe revolusjonære med Lenin i spissen og i overveiende grad folk med utdannelse som ledet og gjennomførte revolusjonen. Krigstrettheten og forarmingen skapte forutsetninger for at revolusjonen fikk den nødvendige oppslutningen fra folket.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte