Bestill høstutgaven her

Sosialistisk perspektiv

Hvis mennesket ikke får anledning til å virke for et rasjonelt og humanistisk mål, vil den enkelte isteden bli offer for diktatorers og demagogers irrasjonelle og djevelske visjoner.

7. september 1963 

Overgangen fra den nåværende sentraliserte stat til en fullstendig desentralisert samfunnsform må nødvendigvis skje gradvis over et lengre tidsrom. Sentral planlegging og statlig innblanding blir uunngåelig.

Men helt fra først av må man ta sikte på å avløse byråkratiske former for kontroll med former som oppmuntrer hver enkelt borger til aktiv og ansvarlig deltagelse på alle områder av det sosiale, økonomiske og politiske liv. Selv om staten må fortsette å utøve kontroll, så må staten selv bli brakt under effektiv kontroll av sine borgere.

Det vil kreve mange års studier og forsøk for å komme fram til helt korrekte anvisinger for overgangen til et sosialistisk samfunn, studier og forsøk som krever innsats av landets beste hjerner og hjerter.

Foreløpig er det bare mulig å gi noen antydninger om veien videre.

Prinsippet er at sosial kontroll og ikke juridisk eiendom er avgjørende for sosialismen. Det nærmeste mål blir da å omdanne alle større bedrifter på en slik måte at deres ledere blir utpekt og står under full kontroll av alle ansatte (arbeidere, funksjonærer, ingeniører, administrator osv.) sammen med representanter for fagforeningene og forbrukerne. Disse grupper utgjør den høyeste myndighet for enhver . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte