Victor Ponta etterforskes for omfattende korrupsjon. Er det egentlig mulig å reformere Romanias sosialdemokratiske parti innenfra? spør Iulian Bulai. FOTO: Partidul Social Democrat from Romania

Sosialdemokratiets selvmord i Romania

Av: Iulian Bulai DEBATT: Romanias statsminister, sosialdemokraten Victor Ponta, etterforskes for korrupsjon. Han er mistenkt for skatteunndragelse, forfalskning, interessekonflikt og hvitvasking av penger. Etter mange år i toppolitikken er det nå selveste statsministeren som havner i det avslørende lyset til det anerkjente nasjonale antikorrupsjonsdirektoratet (DNA). Hvis et parti i Vest-Europa taper et valg, er det vanlig […]

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 26.06.2015

Av: Iulian Bulai

DEBATT: Romanias statsminister, sosialdemokraten Victor Ponta, etterforskes for korrupsjon. Han er mistenkt for skatteunndragelse, forfalskning, interessekonflikt og hvitvasking av penger. Etter mange år i toppolitikken er det nå selveste statsministeren som havner i det avslørende lyset til det anerkjente nasjonale antikorrupsjonsdirektoratet (DNA).

Hvis et parti i Vest-Europa taper et valg, er det vanlig at en ny leder tar over partiledelsen. Dette skjedde nylig i Storbritannia da Miliband trakk seg som partileder etter et sviende nederlag.

Øst-Europa har verken samme type politikere eller den samme politiske kulturen. Etter 25 år med demokrati i Romania har rumenerne klart å danne et sivilsamfunn med en ryggmargsrefleks som gjør at de reagerer når den politiske klassen ikke representerer velgernes interesser. Dette skjedde i november i fjor: Da den sittende statsministeren la store hindringer i veien for at den rumenske diasporaen kunne avgi stemme ved presidentvalget, svarte velgerne ved å ta i bruk sosiale medier, og viste på denne måten at det er mulig å drive alternativ valgkamp og ikke la seg kue.

Statsminister Victor Ponta ser ikke ut til å ha skjønt at velgernes sterke stemme også tvinger politikerne til å følge spillereglene.

Og de lyktes: Kandidaten fra det liberale partiet, Klaus Iohannis, vant valget. Men motkandidaten i presidentvalget, statsminister Victor Ponta, ser ikke ut til å ha skjønt at velgernes sterke stemme også tvinger politikerne til å følge spillereglene.

Vårrengjøring. I stedet for å ta ordentlig tak i en gjennomkorrupt politisk kultur, kom Ponta med initiativer av kosmetisk art for å endre kursen til sitt eget parti. Den mest betydelige forandringen han kom med, var å gi fra seg sin doktorgrad – der halvparten av innholdet tidligere har vist seg å være plagiert. Han hadde allerede vært under sterkt press til å si fra seg doktorgraden i tre år, men først etter valgnederlaget «renset han opp» litt av sin skitne fortid.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer