Bestill sommerutgaven her

Sorg er det vi føler – når et tap er et faktum (se filmen her)

Žal Žen (Grief / Sorg)
Regissør: Andrea Culková
(Tsjekkia)

ØKOFILM: Extinction Rebellion er en protestbevegelse i rask vekst. De går inn for å omforme kjærligheten til naturen og raseriet over politikernes passivitet til kollektiv handling. Men hva med sorgens politiske potensial?

OBS! NY TID har fått lov til å vise filmen, så den kan sees i september på
https://vimeo.com/392304830 (passord: GRIEFFILM)

I Pasadena i California var jeg nylig til stede under en briefing om klimaet arrangert av Extinction Rebellion og lærte at hovedbudskapet deres består i grunnleggende fakta. Ved hjelp av tall og diagrammer oppsummerer lokale representanter klima-fremtiden vi går i møte, og de dystre statistikkene for den såkalte sjette utryddelsen – den pågående masseutryddelsen av arter i kjølvannet av menneskenes industrisamfunn. Dette er kunnskap av den typen som krever en reaksjon. Det første prinsippet til Extinction Rebellion, «Fortell sannheten», blir fulgt av det elegante og provoserende andre prinsippet: «Handle som om sannheten er virkelig.» Ved diskré å hentyde til klimafornektelse, som er utbredt på både et politisk og personlig nivå, går de dermed direkte inn i de eksplosive følelsesmessige konfliktene vi alle gjennomlever i møtet med en kommende . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

FOTO:

En italiensk bildekavalkade


Bruce Weber: The Treasure of his Youth: the photographs of Paolo di Paolo'
Det skulle gå nærmere femti år før Paolo di Paolos datter fant bildene faren hadde tatt, og konfronterte ham med hans til da ukjente fortid som (italiensk) kjendisfotograf.
ARABISKE FILMDAGER:

Arabisk film med politisk brodd


Hany Abu-Assad, Mounia Akl: Huda’s Salon / Costa Brava, Lebanon
Spenningsfilmen Huda’s Salon retter et feministisk blikk på kvinners posisjon på det israelskokkuperte Vestbredden, mens det særegne familiedramaet Costa Brava, Lebanon omhandler Libanons pågående avfallskrise.
DEMOKRATIBEVEGELSE:

Kampen for Hongkongs demokrati


Jennifer Ngo: Faceless
Ved å følge fire unge demonstranter kommer dokumentarfilmen Faceless svært tett på protestdemonstrasjonene i Hongkong i 2019.
ANTISEMITTISME:

Arven etter Ruth Maier


Elsa Kvamme: Ingen hverdag mer
Elsa Kvammes nye dokumentar Ingen hverdag mer forteller jødiske Ruth Maiers historie, som på ingen måte har mistet sin relevans og viktighet.
FIKSJON:

Trangen til å bli sett og anerkjent


Jesse Armstrong: Succession
Stridighetene i mediemogulfamilien om konserntronen tilspisser seg ytterligere i HBO-serien Succession, som på imponerende og medrivende vis evner å ta pulsen på samtiden og storkapitalistisk forretningsvirksomhet på sitt mest brutale.
911:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.
Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte