Bestill høstutgaven her

Sorg er det vi føler – når et tap er et faktum (se filmen her)

Žal Žen (Grief / Sorg)
Regissør: Andrea Culková
(Tsjekkia)

ØKOFILM: Extinction Rebellion er en protestbevegelse i rask vekst. De går inn for å omforme kjærligheten til naturen og raseriet over politikernes passivitet til kollektiv handling. Men hva med sorgens politiske potensial?

OBS! NY TID har fått lov til å vise filmen, så den kan sees i september på
https://vimeo.com/392304830 (passord: GRIEFFILM)

I Pasadena i California var jeg nylig til stede under en briefing om klimaet arrangert av Extinction Rebellion og lærte at hovedbudskapet deres består i grunnleggende fakta. Ved hjelp av tall og diagrammer oppsummerer lokale representanter klima-fremtiden vi går i møte, og de dystre statistikkene for den såkalte sjette utryddelsen – den pågående masseutryddelsen av arter i kjølvannet av menneskenes industrisamfunn. Dette er kunnskap av den typen som krever en reaksjon. Det første prinsippet til Extinction Rebellion, «Fortell sannheten», blir fulgt av det elegante og provoserende andre prinsippet: «Handle som om sannheten er virkelig.» Ved diskré å hentyde til klimafornektelse, som er utbredt på både et politisk og personlig nivå, går de dermed direkte inn i de eksplosive følelsesmessige konfliktene vi alle gjennomlever i møtet med en kommende klimakatastrofe. Følelser er, når alt kommer til alt, det som må drive frem endringene vi trenger – ut over ren sakkunnskap.

Følelser er, når alt kommer til alt, det som må drive frem endringene vi trenger.

Seg imellom innleder ofte deltakerne i Extinction Rebellion meldinger og e-mailer med hilsenen «with love and rage», som også står skrevet før åpningstitlene av den tsjekkiske dokumentaren Žal Žen – «Sorg». I åpningsscenen til regissør Andrea Culkovas nye film sitter en mor og en datter i Tsjekkia foran et bål og snakker om miljøet. . . .

Kjære leser. Åpne flere frie artikler med en ny/eksisterende leserkonto. (Har du abonnement logger du inn her.)

911:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.
DOKUMENTARFILM:

20 år etter 11. september


Dylan Avery: SEVEN
Et forskningsteam i Alaska har via forskning og nye datasimulerte modeller konkludert med at NIST-rapporten om 11. september har tatt feil. Noe for NRK?
ØKOFILM:

Sorg er det vi føler – når et tap er et faktum (se filmen her)


Andrea Culková: Žal Žen (Grief / Sorg)
Extinction Rebellion er en protestbevegelse i rask vekst. De går inn for å omforme kjærligheten til naturen og raseriet over politikernes passivitet til kollektiv handling. Men hva med sorgens politiske potensial?
CANNES:

Videreføring snarere enn reprise


Joachim Trier: Verdens verste menneske
Med Verdens verste menneske har Joachim Trier meget mulig laget sin hittil beste film. Og det er mer enn bare hovedstaden som knytter den til Reprise og Oslo, 31. august.
22. JULI:

Traumeberetningen


Aslaug Holm, Sigve Endresen: Generasjon Utøya
Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. JULI:

Et undersøkende nåtidsbilde av 22. juli


Tommy Gulliksen: Arven etter 22. juli
Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte