Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Solidaritet, gjensidig hjelp, likeverd og autonomi

KOMMENTAR: : Hva betyr Bjørneboe for deg i dag?

Jeg fikk en oppfordring i Røverstaden på selveste Bjørneboes 100-årsdag, etter det offisielle arrangementet i anledning jubileet, da jeg til slutt ikke klarte å holde munn. Arrangementet ble ledet av Audun Engh. Sammen med ham kom det rikholdig deling av anekdoter, mimring og noen refleksjoner fra personligheter som Henning Næss, Truls Lie, Christian Vennerød og Lasse Tømte. Jeg er takknemlig for åpenhet og at man slapp til interesserte, også slike som undertegnede. Etter at den ene etter den andre også mannfolk av samme alder, måtte jeg si noe.

(Fra arrangementet, NY TIDs redaktør fra 56.20–1.09:00).

Min utfordring var: Hvordan vil vi møte en Bjørneboe av i dag? Jeg frykter konservering av en idé fremsatt av en liten krets. Jeg er nemlig overbevist om at samfunnet skriker i angst etter det Bjørneboeske også i dag. Opprøreren må få liv, ikke forvares og forvitre innenifra.

Vi må gjenvinne anarkismens plass, forståelse og praksis.

Det var på sin plass av arrangørene å la den skulpturerte torsoen til «den store mann» trone på scenen. Men sten rommer ikke det levende i mennesket og hans virke. Min Bjørneboe kan nemlig ikke fryses til en skikkelse i sten. Hen kan ikke plasseres på en pidestall. Min Bjørneboe gløder. Stenens formål må være å hamre løs. Rive og røske, ut med rot: Kvitt deg med kvapsete elitisme og forfallent pågangsmot! Min Bjørneboe flammer som ild. Gir vilje og energi til å gripe verden på nytt: Still deg åpen og velvillig til ny lærdom og vidd, og gi det hele en durabelig omgang kritisk selvinnsikt. Mennesket er levende, og det er i det levende menneske Bjørneboe finner nytt liv. Det trenger vi. Er det da rett og riktig at en liten og selvutnevnt ekspertise skal formidle den «rette» forståelse av hvem og hva Bjørneboe skal være for oss i dag?

La oss utforske og finne hen selv. Dagens levende Bjørneboe går kanskje på trygd. Er vår Bjørneboe en han, hun hen, trans? Kanskje asylsøker? Det er en som utfordrer oss. En som stikker borti vår etablerte selvgodhet. Vi blir tvunget til å ta valg: Snu oss bort? Det er vi privilegerte nok til å kunne gjøre. Eller vil vi våkne og se på oss selv og verden på nytt? Noen blant oss gjør nemlig en Bjørneboe. Men man blir ikke rik på penger eller elitenes anerkjennelse av slikt. Derimot sitter man igjen med kostnaden ved å være irriterende og brysom. Utfrysning fra etablissementet. Men det er slike mennesker vi trenger. De er livsnødvendige for å gjenvinne verdighet i felleskapene.

Gerners gate i Moss

Jeg er så heldig å kjenne en slik Bjørneboe av vår tid. La oss kalle ham «Knut». Knut kan du møte blant bokhyller fulle av kontinentalfilosofer, klassiske forfattere, feminister, nyskapende skribenter, kunstnere og poeter i miljøet rundt Gerners gate i Moss. Knut er kunnskapsrik og erfaren på både andre tenkere og livets skole. Men Knut er også praktiker og utøvende kunstner, og Knut knytter mennesker sammen. Han er en av dem som utpeker seg. Han tar initiativet til at vi finner sammen. En av de som har maktet å ta de ekstra skrittene frem for fellesskapet, og et skritt tilbake for at nye og unge skal finne sin plass. Slike gir oss trua på et vi, og det i en tid vi så sårt trenger fellesskap. Slike fortjener vår respekt og vår anerkjennelse.

I Gerners gate skaper vi. I Gerners gate kommer det til live nye låter, slampoesi, visuelle kunstformer, visesang og stemmer som ikke tidligere fant sin plass. Sammen stemmer vi i om livets opp og nedturer, samlivsbrudd, selvmord og rusens forløsende effekt. Rommet skapes sammen.  Det er fellesskapet som leder an, men hver og en av oss er fri til å være seg sjøl. Det bringer oss til anarkismens kjerneverdier som solidaritet, gjensidig hjelp, likeverd og autonomi. Det var via anarkismen jeg selv gjenoppdaget min Bjørneboe, han jeg hadde arvet med meg fra tidlig ungdom. Bjørneboe plasserte seg selv innenfor anarkismen med en tydelighet få andre nordmenn har gjort. I dag har storsamfunnet redusert anarkisme til misoppfattede skjellsord, og solidaritet er et nytt fremmedord. Vi må gjenvinne anarkismen, vi må gi gjenvinne anarkismens plass, forståelse og praksis i våre fellesskap. Men kanskje er dette nettopp mulig i en gammel arbeiderby som Moss. Et sted med høy innvandring, kort vei fra høy til lav, og vilje til horisontale relasjoner. Vi møtes på tvers. Det er bare sammen vi kan gjenreise vår verdighet, ikke som individualister i en evig hanekamp.

Vi må søke og finne vår egen Gerners gate. Men først og fremst må vi ut av det konforme, det etablerte. Finne ny innsikt, nye fellesskap og fornyet kampånd. Og anerkjenne de som tar kostnaden, de brysomme. Før vi går til grunne i våres egen fordrukne og navlebeskuende selvgodhet.

- egenannonse -

Siste kommentarer:

Annonsørinnhold

LÅN:

Bør du benytte en lånemegler når du skal søke lån uten sikkerhet?

Å innhente mange tilbud er viktig når du skal sammenligne betingelser, og dermed finne frem til den billigste løsningen.
ØKONOMI:

Refinansiering kan gi deg bedre økonomi

Sliter du med høye utgifter på forbrukslån, kredittkort og avbetalingskjøp? I så fall er du én av mange.

Siste artikler

Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Essay / Jeg var helt ute av verdenForfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.
Prio / Når man i stillhet vil disiplinere forskningenMange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.
Spania / Er Spania en terrorstat?Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.
Covid-19 / Vaksinetvang i skyggen av koronakrisen (av Trond Skaftnesmo)Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?
Militært / De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veienVi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?
Bjørneboe / HjemlengselJens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.
Y-blokka / Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokkaFem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.
Tangen / En tilgitt, lutret og salvet korguttFinansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.
Miljø / Planet of The Humans (av Jeff Gibbs)For mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.
Mike davis / Pandemien vil skape en ny verdensordenIfølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.
Samhold / Newtopia (av Audun Amundsen)Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.
Anoreksi / Selvportrett (av Margreth Olin, …)Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.