Solgte piratfisk

Ålesund-selskapet Drevik International innrømmer kjøp og salg av piratfisk som EU avviste.

Ny Tid
[fisk] Drevik International har omsatt minst én last med fisk som stammer fra piratflåten på Reykjanesryggen. Det bekrefter daglig leder i selskapet, Ole Johan Drevik. Drevik International er flere ganger knyttet til omsetning av ulovlig fisk.

Flere andre norske fiskekjøpere handler med pirattrålerne som fisker uer ulovlig på

Reykjanesryggen, hevder lederen for kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet, Einar Ellingsen.

Til Ny Tid sier Ellingsen at de ikke har hatt nok ressurser til å avsløre flere som omsetter ulovlig fisk, men at de til høsten vil kunne prioritere disse sakene.

Pirattrålerne på Reykjanesryggen selger fisken til frysebåter som videreselger til kjøpere fra hele verden. En av disse fiskekjøperne er Ålesund-selskapet Drevik International, som i vinter ble knyttet til kjøp av ulovlig fisk fra den russiske tråleren «Elektron».

Ole Johan Drevik i Drevik International innrømmer overfor Ny Tid at de sommeren 2005 omsatte lasten til frysebåten «Sunny Jane» som lå i den marokkanske havnebyen Agadir.

Den russisk eide frysebåten er registrerte i

Belize, og var i juni 2005 fylt med uer fra piratflåten på Reykjanesryggen. Først forsøkte de å laste fisken i den nederlandske havnen Eemshaven, men ble avvist fordi lasten var ulovlig fisket. Deretter skal de ha forsøkt seg i en skotsk havn, men ble også her avvist, før turen gikk til Marokko og havnebyen Agadir. Med hjelp fra norske Drevik International lyktes det «Sunny Jane» å bli kvitt lasten.

Ole Johan Drevik sier til Ny Tid at de ikke var klar over at «Sunny Jane» hadde piratfisk i lasten.

– Hvis vi hadde hatt informasjonen om hvor lasten kom fra, hadde vi ikke gjennomført oppdraget, sier Drevik.

Den unnskyldningen reagerer Truls Gulowsen i Greenpeace Norge på.

– Det er utrolig at Drevik International ikke sjekker bedre hvor fisken de kjøper kommer fra. Uer-bestanden er truet, og de båtene som leverte lasten til «Sunny Jane» har i flere år stått på svartelisten til fiskerikommisjonen Nafo. Også Fiskeridirektoratet i Bergen hadde båtene på sine svartelister. Dessuten hadde ingen av båtene lovlige kvoter, sier han.

Greenpeace har fulgt lasten som Drevik om-satte i fjor og kan bevise at mottakeren var den store japanske sjømatprodusenten Hanwa. Greenpeace etterlyser tydeligere vilje hos myndighetene i NEAFC-landene til å gripe inn og stoppe det ulovlige fisket i internasjonalt farvann. n

PIRATTRÅLERNE

  • Minst ni svartelistede fiskebåter uten kvoter er de siste ukene observert på Reykjanesryggen.
  • NEAFC (The North East Atlantic Fisheries Commission) har kontor i London og regulerer blant annet fiske av kolmule og uer i det østlige Atlanterhavet. Medlemmene i dag er Danmark (på vegne av Færøyene og Grønland), EU, Norge, Russland, Estland og Island.
  • Nafo (North Atlantic Fisheries Organization) regulerer fisket i den vestlige delen av Atlanterhavet.

Kilder: Enniberg, Greenpeace og NEAFC

Kommentarer
DEL