Søker total sikkerhet

9 stengte gater. Sykleforbud i Maridalen. Hundrevis av sikkerhetsvakter. Og gulrøde sperringer. Dette er de nye fysiske sporene i Norges hovedstad, også langt utenfor sentrum, tre år etter 22. juli. Samtidig står Slottet uten mer beskyttelse.

Anders Behring Breiviks terror har til nå kostet over 1,5 milliarder kroner bare i sikkerhetstiltak. NOKAS har femdoblet inntjeningen fra stat og kommune på tre år. Oslo-politiet har mistet lappen med bilnummeret som kunne ha reddet 69 menneskeliv på Utøya.

Sikkerhet. Sommerkjøligheten har kommet til hovedstaden. Det er ikke lenger fullt på trikker og busser. Langs Henrik Ibsens gate kan en og annen turist lese dikterens sitater nedgravert i fortaushellene:

«En skulde aldrig ha sine bedste bukser på, når en er ude og strider for frihed og sandhed.»

Sitatet er fra dramaet «En folkefiende» (1882). Skriften står på bakken utenfor Utenriksdepartementet.

Noen få meter fra Ibsens sitater finner vi spor etter en ny sikkerhetstenkning etter 22. juli 2011 – dagen da 77 mennesker ble drept i Norge, 69 på Utøya, 8 her i hovedstaden. To bevegelige senketrinn, i fargen knallgul og oransje, er montert ned i bakken. I tillegg er to midlertidige bommer kommet opp. En liten bod på hjul med to sikkerhetsvakter er plassert utenfor utenriksminister Børge Brendes (H) departement.

– Du må nesten ta det med de inne i resepsjonen. Vi er innleide og kan ikke ta en slik avgjørelse, sier en av vaktene da Ny Tid spør om det er greit å ta bilde av de nye sikkerhetstiltakene.

Inne i resepsjonen noteres journalistens navn før tillatelse til fotografering gis.

– Bommene er bare midlertidige. Sperringen kom opp kort tid etter at det smalt, for å si det sånn. Nå bygges det helt ny innkjøring fra Arbins gate, forklarer en av vaktene i UDs resepsjon.

1,5 milliarder kroner

Seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Helge Kvandal, opplyser til Ny Tid at det til nå samlet er bevilget 1515 millioner kroner til sikkerhetstiltak.

Av disse er 655 millioner brukt på sikkerhetstiltak ved de nye lokalene til Arbeids- og sosialdepartementet (Akersgata/Munchs gate), Nærings- og fiskeridepartementet (Kongens gate), Kunnskapsdepartementet (Kirkegata), Justis- og beredskapsdepartementet (Gullhaug Torg/Nydalen) og Klima- og miljøverndepartementet (Kongens gate).

For det er ikke bare ved UD i Vika at gater er sperret. Også i Nydalen, på vei til turstien opp mot Maridalen, Frysja og langs Akerselva, er det offentlige rom nå sperret. Justisdepartementet har flyttet dit hit nå. Dermed stenges hele veien og området – noen fra meter fra Marka.

Det er også brukt 386 millioner på «utgifter til tekniske sikringssystemer». Kvandal i moderniseringsdepartementet opplyser at nye sikkerhetstiltak etter 22. juli «omfatter blant annet anskaffelse av utstyr som ble ødelagt, bygningsmessige fasadeforsterkninger, perimetersikring rundt byggene, kjøretøysperrer, regulering av trafikk i gateløp og lignende. Samt ulike tekniske løsninger og systemer for deteksjon og adgangskontroll.»

Stengte gater

«Mer åpenhet mer demokrati». Slik var Jens Stoltenbergs og den rødgrønne regjeringens korte og umiddelbare svar på den største terroraksjonen i Norges historie, 22. juli 2011.

Det lange svaret er

Dette er et utdrag fra Ny Tid 4.07.2014. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid -klikk her.


Kommentarer