Bestill sommerutgaven her

Sosialisme og Frihet – del II

Vi bringer her annen del av Jens Bjørneboes artikkelserie ”Sosialisme og frihet”.

Orientering 3-21 januar 1967

– Dette er verdenskrisen i dag: at politikken intet forhold har til det menneskelige. Denne krisen går igjen både i det rent kapitalistiske, de sosialdemokratiske og de sosialistiske land, hevdet Bjørneboe – og trakk i den forbindelse frem blant annet prosessene i Moskva mot de to forfattere, Daniel og Sinjavskij.
Det som i dag har hendt, det er at Moskva er en del av de centrale Europa. Moskva ligger fra nu i Europa, og det er ikke lenger tale om å benytte en egen målestokk på de ting som skjer i Sovjetunionen. Det er en verdenshistorisk begivenhet som har funnet sted. Russland har gått gjennom en prosess vi alle har vært vitne til – og bordet fanger:
Vi betrakter og bedømmer i dag en sovjetisk domstol med samme mål som vi anlegger på en engelsk, en sveitsisk eller en svensk rett.
Det er ikke motstandere av Sovjetunionen som dømmer slik – det er venner av Sovjetunionen som anlegger denne målestokken.

Enda en ting må det være tillatt å minne om, fordi det drastisk illustrerer hva en feilvurdering av menneskers egenart og personlighetsverdi kan føre til.
Under alliansen mellom Hitler og Stalin, under samarbeidet om Polens deling og den gjensidige tilpasning i alliansen mot Vesten ble det fra russisk side utlevert et stort antall tyske og jødiske kommunister til Gestapo. Jeg opplevet det indirekte, men allikevel på nært hold fordi jeg under krigen som flyktning i Sverige nesten bare omgikkes tyske eller i det hele tatt mellom-européiske . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Jens Bjørneboe
Forfatter. Skrev i Ny Tids forgjenger Orientering.

Du vil kanskje også like