Snowden i kunstrommet på Whitney-museet

Den prisbelønte dokumentarfilmskaperen Laura Poitras plasserer «krigen mot terror» innenfor museets fire vegger.

Laura Poitras: Astro Noise
Whitney Museum of American Art, New York  5. februar–15. mai 2016

Dersom vi skulle driste oss til å stille en psykiatrisk diagnose på de første 16 årene av det 21. århundret, er paranoia en god kandidat. Jeg opplevde et snev av tilstanden da jeg så Laura Poitras’ dokumentarfilm The Oath (2010) på laptopen på flyet fra Oslo til New York. Filmen er et portrett av Osama Bin Ladens forhenværende livvakt, og er den andre i en serie på tre dokumentarer der Poitras tar for seg den såkalte «krigen mot terror» i årene etter 11. september 2001. Idet Bin Laden dukket opp på skjermen, slo det meg plutselig hvilken usedvanlig dårlig idé det var å se denne filmen på flyet. Jeg kom på en historie – sikkert en vandrehistorie, men urovekkende likevel – om en fyr som ikke slapp inn i USA fordi noen hadde observert ham se på kompromitterende filmer på flyet, og krympet meg hver gang noen passerte i midtgangen. Kabinpersonalet hadde sikkert for lengst varslet immigrasjonsmyndighetene.

Bearbeiding av Snowden-filene. Laura Poitras er en merittert dokumentarfilmskaper og journalist, og vinner av både Oscar-, Sundance- og Pulitzer-priser de siste årene. Et vendepunkt i karrieren hennes kom da hun i 2013 ble kontaktet av en anonym varsler som ønsket å dele informasjon om overvåkningsprogrammet til den amerikanske etterretningstjenesten. Sammen med journalisten Glenn Greenwald reiste hun til Hong Kong og filmet møtet med varsleren, som presenterte seg som Edward Snowden. Det resulterte i dokumentarfilmen CITIZENFOUR (2014), som er enestående ved å være førstehåndsvitne til en av de viktigste hendelsene i nyere historie.
Når Whitney Museum of American Art i New York nå viser den første store presentasjonen av Poitras’ arbeid med utstillingen Laura Poitras: Astro Noise, er spørsmålet hvorfor hun har ønsket å presentere materialet sitt gjennom installasjoner fremfor dokumentarfilm. Det kan det være gode grunner til å gjøre. I motsetning til i journalistikken eller i filmen, der et narrativ utvikler seg kronologisk, gir en utstilling muligheter til å følge flere parallelle argumentasjonsrekker og dermed skape nye forbindelser mellom objekter og dokumenter. Som i filmene er det de mange forgreningene av «krigen mot terror» som er tema for utstillingen, og mye av materialet stammer fra Snowden-filene. I utgangspunktet virker det som en god idé å presentere dette i kunstrommet. Bilder som oppstår ved informasjon fra israelske droner eller visualiseringer av satellittbaner, ser for eksempel ut som abstrakte malerier med sine kornete fargefelt.
03-Astro-Noise-Press-(3)Å organisere denne typen materiale i en storstilt installasjon der man knyttet dokumenter og bilder sammen på tvers av rommene, ville ha vært en glimrende kunstnerisk bearbeiding av Snowden-filene. Dessverre utnytter ikke Poitras disse mulighetene i Astro Noise. I stedet har man fått en utstilling som har installasjonens arkitektur, men som følger filmens dramaturgi: Publikum blir selv til aktører, der man ledes gjennom en serie mørklagte rom, men utstillingens narrativ følger en nøye planlagt kronologi.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL