Snikmordets politikk

Under Obamas presidentskap gikk krigen mot terror fra å være en konvensjonell krig utkjempet med bakkestyrker, til å bli en skjult krig utkjempet med droner og avansert overvåkningsutstyr.

Tori Aarseth
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.

Jeremy Scahill and the staff of the Intercept:
The Assasination Complex: Inside the Government’s Secret Drone Warfare Program
Simon & Schuster, 2016

The Assassination Complex er basert på dokumenter lekket av en insider, og gir et solid overblikk over dronekrigen. Boken avmystifiserer USAs dronekampanje og avliver en rekke av mytene som har fått fotfeste. Politikerne bruker ofte det legitimerende språket om «kirurgisk presisjon» når de omtaler bruk av droner, men dokumentene viser tydelig at dette bildet er falskt. Tvert imot dreper droner ti ganger flere sivile enn det bemannede fly gjør, og disse dreper i tur også langt flere sivile enn det bakkeoperasjoner gjør. Fordelen med droner er kanskje først og fremst politisk: Så lenge man ikke har soldater på bakken, er det lettere å holde operasjonene hemmelige og krigens realitet forsvinner fra folks bevissthet.

NSAs Little Boy. Minst like skremmende som dronene i seg selv, er måten målet for et droneangrep blir utvalgt på. Første skritt er at en av de mange statlige bokstavsuppebyråene setter en person på en såkalt watchlist. Deretter overvåkes personen, og det bygges opp en profil som til slutt legges frem for presidenten. President Obama har selv godkjent alle slike mål – personer som skal henrettes helt utenfor lov og dom. Til slutt brukes såkalt SIGINT – elektroniske signaler fra mobiltelefoner – til å lokalisere målet og slippe en bombe på vedkommende. Kanskje har Norge også bidratt til dronekrigen. E-tjenesten har bekreftet at de har drevet overvåkning i Afghanistan og delt informasjonen med NSA. «Droner er et verktøy, ikke en politikk. Politikken er snikmord,» slår Scahill fast.

Henrettelser blir ofte utført utelukkende på basis av SIGINT, spesielt i Jemen og Somalia der USA har færre ressurser på bakken. Problemet er at denne metoden ikke identifiserer en person, den identifiserer kun en mobiltelefon. Metoden er dermed sårbar for manipulasjon og feil. Kilden til dokumentene kommenterte at de som sitter med kapasiteten til å overvåke andres kommunikasjon, gjerne blir forført til å tro at de besitter en nærmest guddommelig makt. Et NSA-dokument sammenlikner utviklingen av dronenes overvåkningsteknologi, oppkalt etter det mesopotamiske eposet Gilgamesh, med «Little Boy», atombomben som ble sluppet over Hiroshima. Sett utenfra virker sammenlikningen som et uttrykk for en hensynsløs stormannsgalskap fra et byrå som er mektig, men tross alt ikke allmektig.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.