Snart sju vonde år

Last Men in Aleppo. Regi: Feras Fayyad og co-director Steen Johannessen

Last Men in Aleppo.
Regissør: Feras Fayyad og co-director Steen Johannessen
()


Krig består også av hverdag, selv om den må leves i ruiner.

Vinneren av World Cinema Grand Jury-dokumentarfilmprisen ved Sundance Film Festival 2017, Last Men in Aleppo, får Europa-premiere under CPH:DOX i mars, der den skal være åpningsfilm. Filmen gir oss et tett møte med en gruppe av «De hvite hjelmene» (The White Helmets): menn som beskyttet med hvite hjelmer hjelper døde og levende ofre for blant annet luftangrep i Aleppo. Vi blir kjent med arbeidet de gjør så vel som privatlivet deres i perioden fra september 2015 til høsten 2016.

Khaled, Mahmoud og Nagieb kjører rundt i Aleppo med alt annet enn fullkomment utstyr, eller de stirrer mot himmelen på utkikk etter kampfly. Last Men in Aleppo utdyper vår forståelse av hva krig er ved å kontrastere actionfylt episoder med øyeblikk av hverdagsliv og stille tankeflukt. For ikke å snakke om tanker rundt det som angår her og nå: Skal de bli? Skal de dra sin vei? Skal de sende familiene vekk, eller ha dem i nærheten? Ustanselige ødeleggelser settes også opp mot stunder av gjenoppbygging under de midlertidige våpenhvilene; forsøk på å gjenskape en minste lille bit av det personlige livsrommet de en gang hadde. Våpenhvilens pustepauser gjør det også mulig å gjennomføre et anti-Bashar-møte, ta en tur til fotballøkka og bare rusle litt omkring – selv om anspenthet og bekymringer aldri er langt unna.

Kontraster. Last Men in Aleppo er resultatet av et samarbeid mellom København-baserte Larm Film og Aleppo Media Center – sistnevnte er et initiativ for å dekke det som skjer i Aleppo, med fokus på innbyggernes hverda …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

willemienwsanders@gmail.com
Sanders er kritiker, bosatt i Rotterdam.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte