Katharina Sieverding Testcuts I, 1966 – 1972

Snapshotets sprengkraft


OM FOTOBOKEN: En intens og mangetydig samtale i flere lag om fotoboken, som med sitt kontekstpremiss opphøyer snapshotet.

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2019-10-01
Whit Kind Regrets
Forfatter: Maria Pasenau
Eget forlag, Norge

Diverse fotobøker
Katharina Sieverding

Selv tatt med enkelt utstyr kan øyeblikksbildet brukes til utforskning av kropp, kjønn, seksualitet og identitet. De mange rått utleverende og svært intime bildene til fotograf Maria Pasenau har noe klebrig og besnærende sanselig over seg. Der motivene i seg selv fort kunne resultert i en spekulativ og motbydelig framstilling, finner isteden Pasenau noe sårbart, sitrende og fargemettet rølpete poetisk i motivene.

Pasenaus gjentagende nakenstudier av seg selv og fotografisk utleverende vennekretsprosjekt gir et sterkt bilde av et overgangsritual: kaskader av bilder fra et skeivt og streit hudløst utforskende begynnende voksenliv treffer en nerve. Som hun selv sier: «Bildene er fra en tid som ikke kommer tilbake. Jeg fotograferte for ikke å glemme.»

Pasenau og Sieverding

I rasende tempo trekker moderator Zofia Cielatkowska de oppmøtte på Kulturhuset gjennom fotografiene og prosessen bak den nylige utstillingen Pasenau and the Devil og Pasenaus folkefinansierte fotobok Whit Kind Regrets – ja, stavingen og feilsiteringen er den dyslektiske kunstnerens egenvalgte, den stammer fra en reell e-post Pasenau har sendt.

Ung tidsånd

Med sin massive produksjon – 350 av totalt 3000 dokumentasjonsfoto fant plass i boken – krever Pasenau å bli hørt og ikke minst sett. Hun er blant de yngste innkjøpte til Nasjonalmuseet med 12 fotografiske verker i april i år.

Abonnement kr 195/kvartal

Hennes evne til uretusjert å skildre en ung tidsånd gir tydelige assosiasjoner til fotografen Nan Golding eller filmskaperen Larry Clark, som mange ynder å sammenligne henne med: Nærbilder av ansikter der kvisene, blodet eller annet fra den ufullkomne kroppen ikke er noe som gjemmes bort eller man skammes seg over. Denne ublu autentisiteten følges av frekke, pirrende og selvlysende …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)