Små rom kan fylle store mennesker


Alle søker vi et tak over hodet, men når føler vi oss egentlig hjemme?

Frilansskribent.
Email: siri@nytid.no
Publisert: 2019-02-09
The Human Shelter

Boris B. Bertram (Danmark)

Det er spørsmålet den kritikerroste danske regissøren Boris B. Bertram utforsker i The Human Shelter. Filmen viser oss ulike levemåter og tankesett i alle verdens kriker og kroker. Gjennom sju kapitler får vi innblikk i hvordan mennesker fra ulike kulturer og med ulike forutsetninger lever – fra Kautokeino i nord til Tokyo i øst. En ting har de til felles: et hjem.

Filmen vises i forbindelse med Arkitekturfilm Oslo, som arrangeres fra 8. til 10. februar. Temaet for festivalen er hvordan verden endres gjennom arkitekturen. I dokumentaren blir vi introdusert for ulike arkitektoniske perler – noen inspirert av fortiden, andre mer framtidsrettet. Vi møter blant annet en eldre og livsglad ugander, som nynner til Dolly Parton i sin resirkulerte trehytte, og et NASA-team som forbereder seg på en Mars-ekspedisjon i et lite, futuristisk habitat på en vulkan på Hawaii. Hva er det som gir disse menneskene hjemfølelse?

«Du kan si jeg har flere hjem. Vinter, vår, sommer og høst,» sier en samisk reindriftssame fra Kautokeino. Og mens jeg ser ham i den lille campingvognen sin hvor han skjenker seg kaffe fra en termos, begynner jeg å fundere over mitt eget hjemsted der jeg sitter i min delte leilighet i Beograd. Hvor er mitt hjem?

<br><br><iframe src="https://player.vimeo.com/video/265771656" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe><br><br>

Tingenes tale

«Hjemmet er et opprinnelsessted, men det er også en destinasjon,» sier Sean Anderson, kurator for utstillingen Insecurities: Tracing Displacement and Shelter på MoMA i New York. «Idet vi når destinasjonen, føler vi oss tryggere,» fortsetter han. Vi følger ham inn på museet, der de er i gang med å sette opp et IKEA-designet modulært plasthus. I dag gir disse plasthusene ly til mennesker på flukt i FNs mange flyktningleirer rundt omkring i verden.

Abonnement halvår kr 450

«Hjemmet er et opprinnelsessted, men det er også en destinasjon.»

Langt fra utstillingen i New York blir vi invitert inn til en irakisk familie som lever i samme type plasthus. Dette er deres nye hjem nå – her i en flyktningleir utenfor Mosul, like ved den iranske grensen. Interiøret er viktig for å skape en hjemfølelse for disse menneskene som har fått tilværelsen snudd opp ned. «Vi ville at det skulle likne på huset der vi bodde,» sier en eldre dame som sitter på gulvet med et lite barn i fanget. Hun viser til teppene på veggene og sofaen de har kjøpt på markedet etter at de måtte forlate sitt gamle hjem.

[caption …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)