Slutt å sutre

Du behøver ikke elske deg selv.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 24.02.2006
[terapisamfunnet] En mann kommer til første time hos psykolog:

– Problemet mitt er at jeg ikke kan uttrykke følelsene mine.

– Men det er jo fantastisk, kvinner elsker den tause typen!

– Ja, jeg vet det, men jeg skulle ønske at jeg kunne uttrykke bedre hva jeg mener.

– Tror du noen ville synes det var interessant, da?

– Jeg vet ikke. Jeg forsøker jo aldri.

– Har du noen tanker som du tror kan være interessante, da?

– Det er det som er problemet, oftest synes jeg ikke selv de er så interessante.

– Hvorfor skulle ikke det stemme?

– Du mener at tankene mine faktisk ikke har noen verdi?

– Ja, og det finnes da mange nok idiotiske folk som uttrykker sine meninger i hytt og vær. Tenk på alt det tomme pjattet du sparer verden for!

Slik ser en typisk terapitime hos Jeffrey Wijnberg ut, ifølge ham selv. Den nederlandsk-amerikanske psykologen mener han kurerer pasienter raskere, billigere og mer effektivt enn tradisjonelle psykologer. I boken Who Needs a Shrink? eller Du behöver inte älska dig själv, som den heter i svensk oversettelse, går han til frontalangrep mot tradisjonelle terapiformer. Wijnberg stikker hull på mytene om den menneskelige bevissthet, én etter én, og vi kan dem alle: Du må først elske deg selv. Du kan hvis du vil. Negativ tenking er galt. Det må være underbevisstheten. Sludder, mener Wijnberg. Hvorfor skal du elske deg selv når det er langt fra sikkert at du fortjener det? Konsentrer deg først om å elske andre og gjør gode ting, så vil du bli godt likt, og da er problemet ditt løst. I stedet for å degge for pasientenes problemer, prøver Wijnberg å normalisere våre «lidelser» som en del av livet. Har du skyldfølelse, er det sannsynligvis fordi du faktisk har gjort noe galt. De engstelige har rett, det er farlig å leve, og ja, døden er skummel. Hva så?

I prosessen med å erstatte troen på Gud med troen på «oss selv» ble terapeutene vårt nye presteskap. Når vi oppsøker psykolog, ønsker vi ikke nødvendigvis forandring, men en bekreftelse på at problemene våre er ekte, at vi har menneskelig dybde og er verdt å elske. Vi forventer trøst og tilgivelse. Vi får det, også, mens hundrelappene renner ut av bankkontoen. For i enda større grad enn mot selvmedlidende pasienter, er det sine kollegaer Wijnberg slår ut mot. Akkurat som folk flest, misliker psykologer nemlig konfrontasjon og konflikt. Så de puser heller med pasientens problemer, nikker forståelsesfullt og spør empatisk: «Hvorfor tror du at du føler på denne måten?» med robotaktig forutsigbarhet. Og jo mer komplekst ditt problem er, jo tykkere blir lommeboken deres.

Denne lille boka er naturligvis også et stort markedsføringstriks for Wijnbergs egen praksis, og han innrømmer glatt at motivet hans for å skrive bøker i stor grad er å få nedbetalt det store, litt for dyre huset han og kona har kjøpt seg. Det må han gjerne for min del. Jeg erstatter umiddelbart en hyllemeter selvhjelpslitteratur med denne lille forfriskende ørefiken av en bok. n

Boka som omtales:

Jeffrey Wijnberg

Du behöver inte

älska dig själv

Svenska Förlaget 2005

Kommentarer