Slutt på fredsprosessen?

USA har vedtatt ikke lenger å forholde seg til palestinske selvstyremyndigheter (PA) som diplomatisk organ, samtidig som Trump truer med å kutte all støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger. Nå er den amerikanske ambassaden i Israel flyttet fra Tel Aviv til Jerusalem. Er fredsprosessen over?

FOTO: Hazem Bader/APF/SCANPIX
Hamada er frilanser for Ny Tid fra Gaza.

14. mai 1948 la sionistlederen David Ben Gurion frem den israelske selvstendighetserklæringen. Israel har i etterkant av dette tilranet seg store deler av Palestina gjennom okkupasjon og annektering, og utpekte Jerusalem som ny hovedstad. USA har tidligere motsatt seg det siste, da de mente Jerusalems fremtid måtte opp på forhandlingsbordet, samtidig som en israelsk annektering av Jerusalem ville undergrave forhandlingene om en tostatsløsning.

Den amerikanske holdningen endret seg derimot i 1995: Under Bill Clinton som president vedtok Kongressen en lov hvor den anerkjente Jerusalem som ny hovedstad og godkjente å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Etter at denne loven ble vedtatt, har samtlige sittende amerikanske presidenter jevnlig fått spørsmål om og når de akter å gjennomføre flytteprosessen – alle har gjemt seg bak vedvarende utsettelser. Inntil nå. President Donald Trump anerkjente Jerusalem som ny hovedstad i desember 2017, og aktet å sette loven ut i livet. Drøyt to tiår etter vedtaket, er den amerikanske ambassaden i Israel nå flyttet til Jerusalem.

Under Bill Clinton som president vedtok kongressen en lov hvor de anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. 

Fortrengning og bosetting. Beslutningen bryter med flere internasjonale resolusjoner vedtatt i FNs generalforsamling, sikkerhetsrådet og Den internasjonale domstolen, som alle fastholder at palestinsk territorium – inkludert Øst-Jerusalem – er legalt ansett som okkupert land.

De viktigste blant disse er: sikkerhetsrådets resolusjon nummer 478, av 20. august 1980, som ikke anerkjenner den israelske annekteringsloven og anmoder alle medlemslandene om å trekke sine diplomatiske delegasjoner ut av Jerusalem; resolusjon 2253, som ble vedtatt av FNs generalforsamling i 1967, pålegger okkupasjonsmakten å oppheve tiltak som har til hensikt å endre Jerusalems status som en corpus separatum – en internasjonal by; sikkerhetsrådets resolusjon 298, datert 25.09.71, som understreker at alle konstitusjonelle og juridiske vedtak fra israelsk side for å påvirke byens fremtidsutsikter, inkludert konfiskering av land og flytting av befolkningsgrupper samt lovgivning, ikke kan endre byens status. Og ikke minst: sikkerhetsrådets resolusjon 2334 av 23.12.16 som tydelig fordømmer jødiske bosettinger på okkupert palestinsk territorium, inkludert Øst-Jerusalem, og understreker at bosettingene er illegale og krever slutt på alle bosettingsaktiviteter på okkupert palestinsk territorium, og at enhver endring av grensene fra 1967 ikke vil bli akseptert uten godkjenning fra begge parter.

En krigserklæring

Ny Tid har intervjuet flere palestinske ledere, responsen til utviklingen er entydig negativ. Ashraf Juma’a – parlamentsmedlem (PLC) for Fatah – forteller at hans parti fra første stund har avvist «Trump-erklæringen» og mener den er uriktig og urettferdig overfor palestinerne. «Den betyr slutten på hele den politiske prosessen om en tostatsløsning, slutten for fredsprosessen. Det kreves en fast diplomatisk hånd og en folkelig nasjonal og arabisk holdning for å få Trump til å gjøre om på sin beslutning.» Juma’a har bedt president Abbas om å samle et nasjonalråd for å legge en strategi med mål om å tvinge Trump til å ombestemme seg. Han ønsker å stoppe den palestinske sikkerhets-koordineringen med israelske styrker og å innføre full boikott av israelske produkter, og legger til at USA ikke lenger er en ærlig og upartisk megler i fredsprosessen.

FOTO: Heinrich Böll Foundation Palestine & Jordan

Hamas-lederen Maher Sabra slo raskt fast at Trumps beslutning ikke har noen reell betydning på bakken. «Jerusalem er palestinsk og arabisk – det er et uforanderlig faktum som Hamas aldri vil gi slipp på. Avgjørelsen beviser en amerikansk slagside i Israels favør. At Trump fatter en slik beslutning, avslører at han står overfor problemer som tvang ham til å gjøre dette, for å sikre støtten fra sionistene i USA slik at han får beholde makten.» Hamas anerkjenner ikke staten Israel og mener Trumps utspill er irrelevant.

Nestlederen for islamsk hellig krig, Ziad Nakhala, sier til Ny Tid at de anser president Donald Trumps beslutning som en krigserklæring.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.