«Slutt å skylde på Gud»

Alle former for menneskerettighetsbrudd og urettferdighet henger tett sammen, sier forfatter, filmskaper og aktivist, Abdellah Taia. Forrige uke delte han sine erfaringer under konferansen Oslo Freedom Forum.

Mandag til onsdag forrige uke gikk Oslo Freedom Forum av stabelen i Oslo. Bak konferansen, som i år arrangeres for sjuende gang, står den amerikanske organisasjonen Human Rights Foundation. Organisasjonen ble stiftet av norsk-venezuelanske Thor Halvorssen i 2005. Blant foredragsholderne under årets konferanse var den marokkanske forfatteren og filmskaperen Abdellah Taia, som er den første kunstneren som står åpent frem som homofil i Marokko, der homofili i dag er forbudt ved lov. «Jeg vokste opp i et land der homofili ikke eksisterer. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å akseptere tilværelsen som ikke-eksisterende,» sier Abdellah Taia til en fullsatt sal i Oslo Nye Teater.

Sammensatt. Taia, som har bodd i Paris siden 1999, har gitt ut ni romaner – mange av dem med homofili som tema. Bøkene hans er oversatt til flere språk, blant annet arabisk. Forfatteren sto offentlig frem som homofil i 2007 i et intervju med den marokkanske avisen Telquel. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Redaktøren for Marokkos største avis Al Massae fordømte Taia i en lederartikkel, og oppfordret offentlige tv-kanaler til ikke å bruke penger på å intervjue ham. Flere bloggere skal også ha oppfordret til å bruke vold mot Taia.

Selv mener han all diskriminering bunner ut i det samme. «All undertrykking, alle former for diskriminering, er tett knyttet sammen – derfor er det viktig for meg å understreke at jeg ikke først og fremst kjemper mot undertrykking av lhbt- personer, men mot undertrykking generelt,» sier Taia til Ny Tid etter foredraget. «Det er de samme tingene som går igjen, enten det er snakk om homofobi, islamofobi,eller terrorisme. En fellesnevner er at de ofte har en tendens til å skylde på Gud, eller vise til religion for å forsvare sin rett til å diskriminere og undertrykke andre,» sier han. Som homofil araber og muslim er det ikke sjelden han har møtt diskriminerende holdninger – også i Frankrike. Ifølge Taia har det fiendlige klimaet blitt stadig verre etter terrorangrepene som rystet landet i januar. «Selv i såkalt sekulære samfunn finner du leveregler som skal følges så slavisk at de blir en slags religiøs norm,» mener han. «Ta for eksempel muslimer i sekulære samfunn. Står man åpent frem som muslim, blir man raskt stemplet som konservativ eller kriminell av de såkalt sekulære. Er det ytringsfrihet?» spør Taia ironisk.

Han bestemte seg for å flytte til Paris i 1999 for å studere film. Oppveksten i den marokkanske byen Salèh like utenfor hovedstaden Rabat beskriver han som vanskelig. Han ble regelmessig utsatt for vold og overgrep fra eldre menn. «Jeg forlot Marokko, som jeg elsker og hater, fordi jeg ville studere film i Paris. Men under dette ønsket lå det også en visshet om at det var nødvendig for meg å forlate landet dersom jeg ville leve fritt,» sier Taia.

Han forteller at det tok flere år før han kunne gjenoppta kontakt med familien etter at han sto frem som homofil. «For meg er det ekstremt viktig å skille mellom samfunn og enkeltpersoner. Mange tabuer i det marokkanske samfunnet samt undertrykket seksualitet gjør at overgrep er noe som forekommer hyppig,» sier Taia, og presiserer at han ikke har noe ønske om å ta avstand fra sin marokkanske bakgrunn. «Det var vanskelig å vokse opp som homofil og fattig i Marokko, men nettopp derfor ønsker jeg å holde så tett kontakt som mulig med ungdom i hjemlandet,» sier han. «Det å vokse opp som homo uten å se at det finnes andre som deg, er veldig belastende. Det viktigste jeg kan formidle til unge mennesker er at de har samme rettigheter som alle andre, og at de må utfordre systemet. Det er uendelig viktig,» sier Taia.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL