Slitsomt å bli stigmatisert

Unge jenter er lei av å måtte forsvare det de står for. «Det er belastende at så få i Norge kjenner til forskjellene mellom tvangsekteskap og arrangerte ekteskap,» sier Aisha M. Naeema (19). Flere og flere tar til orde mot fordommer og manglende nyanser.

Aisha M. Naeema

Å foreslå en passende partner for sine barn – er det å tvinge, eller er det å komme med et godt råd? Arrangerte ekteskap og tvangsekteskap er to begreper som ofte brukes om hverandre. Temaet ble igjen aktualisert da Nazish Khan i april ga ut boken Da himmelen falt – om retten til å velge hvem man vil gifte seg med. Sosionomen Kahn tar for seg den ofte oversette forskjellen på tvangsekteskap og ekteskap som er arrangert.

Skoleelevene Aisha M. Naeema (19) og Fatima Kahn (18) håper boken kan være med på å tydeliggjøre nyansene mellom arrangerte ekteskap og ekteskap inngått som et resultat av tvang:

«Jeg opplever det som belastende at det er så få i Norge som kjenner til forskjellen på tvangsekteskap og arrangerte ekteskap,» sier Naeema. «Begrepet ’arrangert ekteskap’ har blitt veldig negativt ladet, og det er mange som oppfatter det som at man har blitt tvunget inn i et ekteskap – selv om det kanskje bare var snakk om at foreldrene dine foreslo en kandidat for deg. Det er vanskelig for oss, som har to kulturer, å hele tiden skulle rettferdiggjøre hva vi står for.»

Venninnene møter Ny Tid for å snakke om hvordan det er å vokse opp i Norge som norsk muslim med bakgrunn fra to forskjellige kulturer. Sentralt i samtalen står ekteskap og tvang. Begge jentene er født og oppvokst i Oslo, har familiebakgrunn fra Pakistan og går siste året på videregående. Naeema mener det er viktig å få bukt med stigmaer knyttet til begrepet arrangert ekteskap:

«For meg er det et reelt alternativ å gifte meg arrangert. Dermed er det også viktig for meg at mennesker rundt meg, både venner og samfunnet for øvrig, vet hva det egentlig innebærer. Det er slitsomt å hele tiden måtte forklare,» sier hun.

Hun var nylig med på et arrangert møte mellom sin kusine og en partner foreslått av kusinens foreldre:

«Foreldrene til kusina mi foreslo en person de mente kunne være en passende partner for henne. Det endte med at de møttes hjemme hos meg. Det gikk et par uker, og de møttes alene for å bli litt bedre kjent med hverandre. Men de følte at de ikke passet sammen, så det ble ikke noe mer,» forteller Naeema.

Forskjell. Ifølge Aisha Naeema er saken enkel: At foreldre foreslår en partner for deg, er ikke tvang. Det er først når det er snakk om press eller trusler at noe kan kalles et tvangsekteskap. Venninnen Fatima Kahn mener det er viktig å være bevisst på at kulturforskjeller spiller en vesentlig rolle:

«Vi er imot tvangsekteskap, helt klart. Men et arrangert ekteskap er ikke det samme som et tvangsekteskap. Ofte kan det virke som om mange ikke ønsker å forstå dette. Men måler man alt ut fra sin egen kultur, er det vanskelig å se nyanser,» mener Kahn. «Det mange heller kanskje ikke tenker over, er at det også blant pakistanere er veldig mange som ikke gifter seg arrangert,» påpeker hun.

Kahn og Naeema sammenlikner arrangerte ekteskap med det å gå på en «blind date» eller å få foreslått en partner av en venninne. «Foreldre kjenner deg bedre enn du kjenner deg selv. De har kjent deg hele livet. Er det noe du kan føle deg trygg på, er det at foreldrene dine,» sier Naeema.

Det er viktig å ikke tape nyansene av syne når man skal snakke om ekteskapsformer som faktisk er problematiske.

«Men hvordan ville det føles å si nei til en partner som foreldrene har valgt ut? Er det ikke større samvittighetskvaler knyttet til dette?»

«Nei. Mitt forhold til foreldrene mine er så åpent at jeg ikke hadde hatt noen problemer med å si ifra hvis jeg ikke var enig i forslaget deres,» sier Fatima Kahn. Hun legger til: «Det er dessverre ikke alle som har et like godt forhold til foreldrene sine. Nettopp derfor er det viktig at dette er et tema man våger å snakke om – både innad i familien og i samfunnet generelt.»

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.