Slit og drømmer i Kongo

En ukuelig vilje møter håpløsheten i dette portrettet av en kullforedler i Kongo.

Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør.

Makala («Kull»)

Emmanuel Gras

Frankrike

En surrealistisk farkost skimtes i lyset fra en møtende bil; surret fast til en skranten sykkel er et bevegelig berg av kullsekker, vannkanner, løsplast, ekstra sko med mer. En mager, høyreist mann dytter den oppover en ruglete og uforutsigbar bakke uten å ense støvskyen som virvler rundt ham. Den styggvakre børen representerer ikke bare alle hans drømmer, men også basale livsnødvendigheter. Menneskemauren har føttene godt plantet i høye gummistøvler og bruker kroppen som diagonal vektstang. Veien til byen er lang og farefull, han er alene og utsatt i bekmørket. Tunge lastebiler dundrer faretruende nært forbi.

Filmisk mesterstykke. Filmen sniker seg stillferdig inn under huden på meg. Den følger nøktern og lavmælt tett på Kabwita Kasongo. Den 28-årige familiefaren er en av mange fattige i Kongo som fortsetter den gamle tradisjonen med trekullproduksjon for salg i byene. Filmen tar seg tid og tør å være nedstrippet enkel i uttrykket. Fascinert opplever jeg en uutsigelig ro og lunhet mens jeg får tid til å bli med vår hovedperson i hans krevende hverdag.

Kabwita går ut i grålysningen med to økser på ryggen og stopper ved et gigantisk, eldgammelt tre. Han hugger selvsikkert dypt til. Innhugget er som en liten flis i forhold til treets enorme omkrets. Det rykker i meg når han med et lite puff velter trekjempen over ende; det som rett før raget høyt over vegetasjonen blir med ett skjult av småbusker og kratt.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.