Slipp folk inn når de banker på!

Nylig kom det en gruppe mennesker å banket på døra til Norge. De var ikke europeere og hadde avkuttet hud på fingrene. De var mest sannsynlig «dublinere». Det vil si at de har søkt om asyl i et annet land og fått avslag der.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Nå vil de sjekke muligheten for å komme inn i Norge. For å utsette hjemreisen, eller at man tror det ikke blir aktuelt å finne det senere, har de kuttet eller skrapt bort fingeravtrykkene. Mennesker er villig til å gjøre mye for å skape seg et bedre liv. For meg kunn det handle om å ofre kafe-tur med venner for skolearbeid. Jeg måtte ha en litt bedre karakter for å komme inn på et studie med litt bedre jobbutsikter. Er man født i andre deler av verden kan det handle om å velge et liv i en trang container på vei til et ukjent sted for å søke et bedre liv.

Det er ikke mange generasjonene tilbake før dette også var aktuelt for nordmenn. For min oldermor handlet det også om å stu seg sammen med fremmede i et trangt rom og holde ut en lang tur. Der satt man som sild i tønne og ventet. Man ventet og ventet uten å ha noen oversikt over hvilken dag det er og når båten ville være fremme. Der satt man helt alene, og alle man var glad i ble igjen hjemme. Den store forskjellen på når oldermor reiste for å skaffe seg et bedre liv og for de som kommer til Norge nå er at hun trengte ikke å kutte av seg tuppen av fingrene for å ha muligheten til å søke seg et bedre liv.

Lyst til å lese videre?

Logg inn eller registrer deg her

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here