Slik vil Obama endre verden

Dialog med Iran og Cuba. Uttrekking fra Irak. Slik vil Barack Obama endre verdenspolitikken. Men vil det bli reell endring?

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[ny kurs] Natt til onsdag ble det klart at Illionois-senator Barack Obaam (46) etter et halv års intens valgkamp, har vunnet et flertall av demokratenes delegater. Slik blir han den første afrikansk-amerikanske presidentkandidaten i USAs historie. På meningsmålingene ligger han også an til å slå republikanernes kandidat John McCain 4. november. Sjansene øker dersom New York-senator Hillary Clinton blir hans visepresidentkandidat og slik danner «a dream team».

– Obama har store sjanser til å vinne. Dette tenner et håp i det amerikanske samfunnet om endring – at vi skal bevege oss vekk fra det «supermachosystemet» som USAs politikk har representert. Obama viser vilje til å finne mer humane metoder og løsninger.
Det uttaler den anerkjente amerikanske psykologen Na´im Akbar, som forrige uke var i Norge, til Ny Tid.

I resten av verden, hvor dekningen har vært rekordstor, er forhåpningene til Obama om enda mulig enda større enn i USA. En meningsmåling fra YouGov viser at 67 prosent av tyskerne foretrekker Obama framfor McCain. I Storbritannia støtter 49 prosent Obama mot 14 prosent McCain. Bare i Russland er McCain i nærheten av den svarte senatorens popularitet.

Hva er så årsaken til at Obama fenger over praktisk talt hele verden? I denne ukas Ny Tid trykker vi Al-Jazeeras analyse av den amerikanske valgkampen, og våre korrespondenter og spaltister i Sudan, Egypt, Afghanistan, India og Russland oppsummerer hvilke forventninger som ligger på Obamas skuldre. Her kommer det fram et nyansert bilde: Både i Russland og Sudan ser de fattigste på Obama som «sin kandidat». Men vel så mye er det løftene fra Obama om en «dialogisk utenrikspolitikk» som fenger:

Illionois-senatoren har siden 2002 vært mot en krig i Irak. Han har tidligere bedt om at styrkene skulle trekkes tilbake innen slutten av 2006, og han har stemt mot George W. Bush’ styrkeøkninger. I tillegg har han argumentert for en diplomatisk løsning mot land selv i den såkalte «ondskapens akse». Han vil møte lederne av Iran, Syria, Venezuela, Cuba og Nord-Korea i sitt første år som president, vel å merke uten å utelukke en militær løsning. I tillegg vil han kontakte Mexico og Canada for å stoppe eller endre frihandelsavtalen NAFTA.

Spørsmålet er hvor store endringer verden vil se dersom Obama inntar Det hvite hus: Han har stemt for det 1100 kilometer lange grensegjerdet mot Mexico, selv om han samtidig støttet aksepteringen av ulovlige innvandrere. I tillegg har han i det siste understreket sin sterke støtte til Israel, noe som ikke virker som et brudd med Bush-politikken.
– Jeg er bekymret for at folk skal være for utålmodige. En forandring kommer ikke over natten. Obama har ikke magiske evner. Han trenger tid. Han tar over et politisk system som er ute av kontroll, og det tar tid å bygge opp et nytt, sier psykolog Akbar.

Les mer i papirutgaven

---
DEL