Slik kan DU forberede deg til apokalypsen.


Du har drept en FN-soldat, og spillfiguren din roper: «Praise the lord!»

Avatar
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2007-11-13

UKAS VALG

[spill] Du lusker deg rundt et gatehjørne på Manhattan. Eimen av kruttrøyk pirrer i nesa. Plutselig får du øye på ryggen til en motstander i FN-uniform. Du legger an, sikter; PANG! Du har drept en av satans krigere, en FN-soldat, og spillfiguren din roper: «Praise the lord!»

PC-spillet Left Behind: Eternal Forces foregår i et New York der apokalypsen nettopp har begynt. Millioner av mennesker har forsvunnet fra jordas overflate; de rettroende er hentet opp til Himmelen. Tvilerne er «left behind» på jorda og må sloss mot styggen sjøl, Gamle-Erik, antikrist.

Apokalypsen rykker stadig nærmere, ikke bare i dataspill. Klimakrisa buldrer av gårde i retning ragnakok. Men referanser til dommedag er lang vanligere i USA og Midtøsten enn i norsk offentlighet, blant annet som en del av bakteppet for debatten om Jerusalem.

I oktober uttalte Israels statsminister Ehud Olmert at det kan bli aktuelt å overlate noen nabolag i Jerusalem til de palestinske myndighetene. Protestene var høylydte.

I Johannes åpenbaring står det at det nye Jerusalem vil «stige ned fra himmelen, fra Gud, gjort i stand og pyntet som en brud for sin brudgom». Men kan dette skje om ikke hele Jerusalem kontrolleres av Israel? Hvis noen spør om hvorfor du bruker tid på å spille Left Behind: Eternal Forces, kan «for å forstå storpolitikken» være et godt svar.

Spillet er basert på bokserien Left Behind av Tim LaHaye og Jerry Jenkins. Serien er verdens mest solgte kristne litteratur etter bibelen, med 65 millioner solgte bøker, og er en fiksjonsfortelling om dommedag med utgangspunkt i Johannes åpenbaring. Denne siste boka i bibelen gir stort rom for kreative fortolkninger. Det høres kanskje pussig ut at LaHaye og Jenkins definerer FN-soldater som satans våpendragere, men det er ikke uvanlig at kristenfundamentalister knytter overnasjonale myndigheter til antikrist, sjekk ut satansrapture.com.

7. november er det ett år siden spillet ble lansert i USA, og debatten har rast. Tidligere har religiøse og politiske dataspill ofte vært overtydelig misjonerende og ukule. Left Behind: Eternal Forces omtales derimot som den første, virkelige storsatsningen, som ikke står tilbake for andre, rent kommersielle spill. Grafikken og strategiutfordringene har fått svært gode anmeldelser. Budskapet har det vært mer debatt om.

«Dette er en blanding av inkvisisjonen og korstogene, et første skritt på veien mot folkemord», uttalte Frederick Clarkson til The Boston Globe. Han er talsmann for en aksjonsgruppe som prøver å få butikkjeden Wal-Mart til å slutte å selge spillet.

Produsenten, Left Behind Games, forsvarer seg med at det er mindre grafisk vold, og mindre blodsprut, enn i versting-spill som Grand Teft Auto og at unødvendig dreping fører til minuspoeng. Slagordet til Left Behind Games er «Changing Lives One At A Time Through Modern Media». På sin nettside kan de fortelle om overveldende støtte fra prester som anbefaler spillet for menigheten.

[bok] Apropos å tjene på andres ulykke, nettopp det er tema i den nye boka Sjokkdoktrinen av Naomi Klein. Er den like god som den generasjonsdefinerende No logo fra 2000, eller har Klein blitt små-konspiratorisk i det siste, slik enkelte anmeldere har antydet? Naomi Klein kommer likevel ikke, men det blir debatt om boka 8. november, på Litteraturhuset i Oslo

[konsert] Så for å forsøksvis konkludere: «If you want somethin’ don’t ask for nothin, if you want nothin’ don’t ask for somethin», som det canadiske indie-bandet Arcade Fire sier i låta Neighborhood. Søndag 4. november spiller de i Oslo Spektrum. Hurra!

Abonnement kr 195 kvartal