Bestill høstutgaven her

Slik Gunda ser verden

Mariken Lauvstad
Mariken Lauvstad (f. 1983) er frilans dramaturg, underviser, skribent og kritiker. Hun har utdannelse i performance teater fra School of Stage Arts (Danmark), PPU i teaterundervisning fra Kunsthøyskolen i Oslo og en mastergrad i komparativ dramaturgi fra Universitetet i Cape Town, Sør Afrika.
ESSAY: På hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?

En lavmælt svart-hvitt dokumentarfilm om den norske purka Gunda fra Grøstad gård går sin seiersgang verden over. Anmelderne er fulle av lovord, publikum begeistret, og etter å ha blitt vist på den ene prestisjefylte filmfestivalen til den andre ble Gunda nominert til en Oscar. Ei purke fra Vestfold var nær ved å bringe hjem første Oscar for en norskprodusert dokumentarfilm. Men hva er det egentlig med Gunda som berører så sterkt? Hvordan kan et langsomt og dvelende portrett av en avlsgris få så enorm appell?

Filmen om Gunda starter med et presist skåret bildeutsnitt hvor vi ser henne ligge langflat og tung i høyet, med hodet stikkende ut av åpningen i bingen. Umiddelbart blir man oppmerksom på dyrets ro og påfallende skjønnhet der det ligger, med trynets vakkert buede nesegrev, og de store ørene. Grisen hviler tilsynelatende, puster tungt og avslappet, men snart forstår vi at hun nettopp har vært gjennom fødselen av et stort . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

- egenannonse -

Siste kommentarer:

Siste artikler