Bestill høstutgaven her

Slik blir «Generasjon utdannet» en realitet

UTDANNING: Vedvarende nedgang i internasjonal bistand til utdanning fratar halvparten av alle barn i utviklingsland – om lag 800 millioner – den utdanningen de trenger for å sikre seg et meningsfylt arbeid i framtiden.

Den totale utdanningsbistanden (fra bilaterale og multilaterale kilder) har falt fra 13,2 milliarder dollar til 13 milliarder dollar i år, og står nå for bare 7 prosent av verdens totale bistandsbudsjett. Dette betyr at all utviklingshjelp i verden ikke er verd stort mer enn 10 dollar per hjelpetrengende barn; det er ikke engang nok til å betale for en brukt lærebok.

I utviklingslandene ligger det gjennomsnittlige utdannings- nivået 100 år etter Vestens. I Afrika brukes det i gjennomsnitt bare 200 dollar i året per barn på skolegang, mens industrilandene bruker 40 ganger så mye: $9,500 per hode. Selv om det internasjonale samfunnet har forpliktet seg til at befolkningen skal ha utdanning på grunnskole- og videregåendenivå innen 2030, vil minst 200 millioner barn i året være uten skoleplass fram til da, og minst 400 millioner vil ikke få utdanning utover grunnskolenivå. Mens afrikanske og asiatiske land synes å ha rikelig med arbeidskraft, betyr en endemisk mangel på ferdigheter som følge av utilstrekkelig utdanning at de ikke kan tiltrekke seg de nødvendige nasjonale investeringene for å skape videre utvikling.

På globalt nivå har andelen av de totale bistandsmidlene som går til utdanning, sunket jevnt fra toppnivået på 11 prosent i 2007, trass i at det er alminnelig kjent at utdanning er et av de viktigste midlene til å nå FNs bærekraftmål (SDG) for helse, sysselsetting og livskvalitet. At EU nylig kunngjorde at unionen vil øremerke 10 prosent av sin humanitære bistand til utdanning, er kjærkomment, men neppe tilstrekkelig.

Minst 400 millioner av dagens barn vil ikke få utdanning utover grunnskole-nivå.

Det stemmer at det internasjonale samfunnet har anført en viss relativ suksess, som at det har skaffet skoleplass til nesten 60 prosent av de syriske flyktningene. Det er likevel en kjensgjerning at en betydelig andel av verdens 30 millioner fordrevne barn – 12 millioner av dem er flyktninger – ikke kommer til å sette sin fot i et klasserom i løpet . . .Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)
gordon@nytid.com
Gordon Brown, tidligere statsminister og finansminister i Storbritannia, er nå FNs spesialutsending for global utdanning og leder av Den internasjonale kommisjonen for finansiering av globale utdannings- muligheter. Han leder det rådgivende organet for Catalyst Foundation.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte