IAN INGALULA, PIXABAY

Slik blir «Generasjon utdannet» en realitet


UTDANNING: Vedvarende nedgang i internasjonal bistand til utdanning fratar halvparten av alle barn i utviklingsland – om lag 800 millioner – den utdanningen de trenger for å sikre seg et meningsfylt arbeid i framtiden.

Gordon Brown, tidligere statsminister og finansminister i Storbritannia, er nå FNs spesialutsending for global utdanning og leder av Den internasjonale kommisjonen for finansiering av globale utdannings- muligheter. Han leder det rådgivende organet for Catalyst Foundation.
Email: gordon@nytid.com
Publisert: 2019-08-01

Den totale utdanningsbistanden (fra bilaterale og multilaterale kilder) har falt fra 13,2 milliarder dollar til 13 milliarder dollar i år, og står nå for bare 7 prosent av verdens totale bistandsbudsjett. Dette betyr at all utviklingshjelp i verden ikke er verd stort mer enn 10 dollar per hjelpetrengende barn; det er ikke engang nok til å betale for en brukt lærebok.

I utviklingslandene ligger det gjennomsnittlige utdannings- nivået 100 år etter Vestens. I Afrika brukes det i gjennomsnitt bare 200 dollar i året per barn på skolegang, mens industrilandene bruker 40 ganger så mye: $9,500 per hode. Selv om det internasjonale samfunnet har forpliktet seg til at befolkningen skal ha utdanning på grunnskole- og videregåendenivå innen 2030, vil minst 200 millioner barn i året være uten skoleplass fram til da, og minst 400 millioner vil ikke få utdanning utover grunnskolenivå. Mens afrikanske og …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.
Close
Logg inn

Abonnement kr 195 kvartal