– Slik ble Refsdal muslim

Kidnappede Pål Refsdal (46) skal lørdag 7. november ha gjennomgått en seremoni med muslimske lærde, klær og Koran-siteringer: Han ble da konvertert til islam. Dette ifølge lederne av Taliban-gruppa, som sier de er underlagt den enøyde Mulla Omar.

Jonas Gahr Støre fortalte torsdag hva Norge har gjort for å få Pål Refsdal ut. Nå forteller politisjefen i Kunar hva politi
Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

KABUL, AFGHANISTAN

– Vi inviterte noen ulemaer, han vasket seg, ikledde seg shalwar kamiz og resiterte al-kalima.

Dette forteller Taliban-lederen Qari Dawat i et nytt intervju med Ny Tid om det som skjedde med Pål Refsdal 7. november i Kunar-provinsen i det østlige Afghanistan.

Ukemagasinet Ny Tid har, som eneste i verdenspressen, siden søndag 8. november hatt jevnlig kontakt og intervjuer med kidnapperne av den norske journalisten Refsdal.

Nedenfor beskriver Taliban-lederne hvordan og hvorfor de fanget Refsdal 5. november. Konverteringsseremonien forklares. Og politisjefen i Kunar nyanserer bildet norske myndigheter har gitt av innsatsen, og viser til hvordan afghansk etterretning var sterkt involvert i å få Refsdal ut. Oberst Khalilullah Zeyae sier det var afghansk politi som ordnet avtalene med stammelederne.

Salafistgruppen i Kunar, underlagt lederen Qari Dawat, bekreftet 8. november til Ny Tid at de hadde tatt en norsk journalist ved navn «Powel» (Pål) til fange.

Torsdag 12. november fortalte talsmannen til Salafistene, en ekstrem wahabistretning, først til Ny Tid at Refsdal var muslim. Det ble sagt at det var derfor – sammen med det faktum at de hadde funnet ut at Refsdal var journalist og ikke «spion» – at han ble løslatt.

Talsmannen Qari Muhammad Tahir Salafi bekreftet da utenriksminister Jonas Gahr Støres uttalelser om at det ikke skal ha vært utbetalt løsepenger for løslatelsen.

I et intervju gjort søndag kveld går også lederen Qari Dawat («Qari» er arabisk for en person som resiterer Koranen) ut i Ny Tid og forteller hva som skjedde med Refsdal under kidnappingen fra 5. til 11. november.

På en pressekonferanse mandag ettermiddag ville ikke Refsdal uttale seg om «religiøse spørsmål».

– Min personlige tro er en privatsak, så det vil jeg ikke kommentere, uttalte Refsdal på spørsmål om han har konvertert til islam.

– Tar alle som entrer

Men i et telefonintervju med Ny Tids Kabul-korrespondent forteller kidnapperne, på det afghanske språket pashto, villig nye detaljer og opplysninger om en konverteringsseremoni som foregikk lørdag 7. november. For første gang kommer det også fram at gruppa erklærer troskap til den enøyde og famøse Taliban-lederen Mulla Omar, som høsten 2001 klarte å rømme fra USAs invasjonsstyrker.

– Hvorfor kidnappet du den norske journalisten, Qari Dawat?

– Han var en utlending. Han gikk inn i Mujahedins («de hellige krigers») område uten å gi oss beskjed, vi tar alle som entrer vårt område uten å si i fra på forhånd… Når en utlending går inn i vårt område antar vi han er en spion, vi er generelt i krig her. Etter vi anholdt ham, undersøkte vi hans forbindelser. Våre undersøkelser viste at han var journalist, men langt viktigere var et at han konverterte til islam, det var en av hovedgrunnene til å løslate ham, sier Darwar.

– Konverterte han til islam i deres varetekt eller var han allerede blitt muslim?

– Han fortalte oss at han allerede hadde studert islam. Han kjente godt til vår religion, og mens han var i vår varetekt, innså han kanskje islams godhet: Han så at vi var et godt folk, som slåss for vår religion og vårt land, for vår frihet. Han ble nok imponert og konverterte.

– Hvordan gjorde han det, var det en seremoni?

– Ja, det var en liten seremoni. Vi inviterte noen ulemaer [skriftlærde, journ. anm.], han vasket seg [etter islamske regler], ikledde seg shalwar kamiz [tradisjonell afghansk klesdrakt] og resiterte al-kalima [den islamske trosbekjennelsen i Koranen]. Dette var to dager etter at han ble tatt til fange.

– Løslot dere ham bare fordi han konverterte?

– Det var hovedgrunnen, men vi fant også ut at han var en journalist og ikke en spion. Vi har ikke noe i mot journalister. Hvis han hadde vist seg å være en spion, da ville vi krevd at de norske troppene skulle forlate Afghanistan og at den afghanske regjeringen skulle frigjøre våre krigere fra deres fengsler. Vi har mange folk i fengsel. Når vi anholder utlendinger eller Kabul-regjeringens støttespillere, er vårt hovedkrav alltid frihet for våre kamerater i afghanske fengsler.

– Fikk dere penger, krevde dere penger, for å løslate ham?

– Nei, vi har aldri bedt om penger. Det er ikke del av våre rutiner. Vi har ikke mottatt penger. Eldre i stammen var involvert i forhandlingene, men vi løslot ham fordi han hadde konvertert til islam og fordi han var journalist. Vi har ikke mottatt penger fra de stammeeldre heller…

– Kan du beskrive din salafistgruppe? Er dere med i Taliban?

– Ja, vi er med i Taliban, og vi er under lederskapet til mulla Mohammad Omar, men vi har våre egne grupperinger. Vi har separate strukturer, og vi er i Kunar-provinsen. Vi opererer på egen hånd, men koordinerer med andre Taliban-grupper, avslutter Salafistenes leder i Kunar, Qari Dawat.

Fulgte etter Refsdal i bil

Det var en undergruppe av Dawats salafister som holdt Refsdal fanget. Ny Tid har også fått tak i Qari Mohammad Tahir Salafi, talsmannen for Talibans salafistgruppe i Kunar, som uttalte seg til Ny Tid torsdag. Også han bekrefter nå konverteringen.

– Jeg hørte han konverterte til islam. Konverterte han til islam mens han var i deres varetakt eller hadde han allerede konvertert? Spilte det noen rolle for løslatelsen at han var muslim?

– Ja, jeg vet han hadde blitt muslim. Ifølge vår mujahedin (hellige kriger) hadde han allerede studert islam grundig. Da vi fanget ham, sa han at han ville bli muslim.

– Hvordan fanget dere ham?

– Vi visste om han, vi fulgte med: Alle som går inn i vårt område blir nøye overvåket. Vår mujahedin fulgte etter ham mens han kjørte. De stoppet bilen hans, og anholdt ham og oversetteren. Vi tok ham med til vårt senter. Vi behandlet ham svært godt: Vi behandler alle våre fanger godt og humant, vi behandler dem ikke slik amerikanerne behandler våre fanger på deres baser. Kanskje ble han imponert over vår behandling og konverterte til islam. Han sa han likte oss svært godt, avslutter Salafi.

Afghansk etterretning hjalp

Også oberst Khalilullah Zeyae, politisjef for provinsen Kunar, får Ny Tid tak i på telefon.

­– Visste du Refstad var i Kunar før han ble kidnappet?

– Nei, jeg var ikke klar over hans nærvær i provinsen, før vi hørte fra våre etterretningskilder at han var tatt til fange. Etter vi fikk vite at en norsk journalist og hans afghanske tolk var kidnappet, mobiliserte vi våre team og etterretningstjenester og involverte innflytelsesrike folk som stammeeldre. Vi identifiserte området og folket som sto bak bortføringen, så fulgte vi våre prosedyrer i saken inntil han ble løslatt, sier Zeyae.

Og utdyper:

– Du må huske én ting: Kunar er et lite område, og med en gang du identifiserer folk og finner ut hvor de involverte holder til i en kidnapping, er det lett å legge press på dem. Vi visste det, vi fant tidlig ut at salafistgruppen sto bak kidnappingen, dermed var det lettere for oss å følge saken.

– Ble det utbetalt penger?

– Så langt jeg vet, ble det ikke utbetalt noen penger. Da vi fikk ham løslatt, kjørte vi ham til Kabul og overleverte ham til den norske ambassaden.

– Visste du at han hadde konvertert til islam?

– Nei, det visste jeg ikke, og jeg spurte heller ikke. Da jeg så ham etter at han ble løslatt, virket han i god form, så jeg forhørte ham ikke engang, avslutter politisjefen Zeyae.

* Ahmad Khan har vært Ny Tids Kabul-korrespondent siden 2006.Han har jobbet for internasjonale nyhetsbyråer i flere år.

---

DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here