Slåss mot overdimensjonert kjøttforbruk


«Vi må regulere det kunstige kjøttbehovet vi har skapt, og vi må slutte å sette mennesket i sentrum for alt som skal skje,» mener matblogger og forfatter av grønn kokebok.

Mia Frogner er kvinnen bak matbloggen Green Bonanza, og kom nylig ut med sin første kokebok. I den tar hun for seg et variert antall retter i form av upretensiøs og fargerik mat.

Da Frogner selv sluttet å spise kjøtt, var hun 18 år gammel og på tur ut i verden på egen hånd. En ganske typisk overgang for mange – det er tross alt lettere å bli vegetarianer når man selv står ansvarlig for alt av matinnkjøp. På den tiden, et drøyt tiår siden, var dyrevelferd den vanlige inngangen til vegetarmat. Koblingen mellom mat og miljø var ikke noe man snakket så mye om, eller var så bevisst på.

«Men etter hvert har det blitt satt tydelig på agendaen, og når man først begynner å få innsikt i hvordan dagens matproduksjon henger sammen med miljø- og klimautfordringer, skjevfordeling av ressurser, dyrevelferd og matsvinn, så er det vanskelig å se bort,» sier Frogner.

Åttitallsbarna og posematen. Etter over ti år som vegetarianer har hun lært seg noen triks, og disse deler hun villig med alle som er nysgjerrige på plantemat: først i form av bloggen Green Bonanza, og nå også i bokformat. Men boken, som har fått tittelen Grønn bonanza, er mer enn en kokebok. Dette er like mye en bok om Frogners egen mathistorie, som nok mange vil kunne kjenne seg igjen i: minnene om en mormor som hadde matlagingen i fingrene og lot barnebarnet Mia ta del i den, parallelt med kontrasten til hvordan vi åttitallsbarna gjerne vokste opp på posemat og hurtige løsninger.

At vår foreldregenerasjon lot seg fascinere av de lettvinte løsningen …

- Advertisement -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

gideonsen@gmail.com
Arbeider med miljø og økologi.EPost hannegide@gmail.com

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte