Skrønemakeren Joe Biden avkles


DEN LØGNAKTIGE KANDIDATEN: Fortiden innhenter president-kandidat Joe Biden, som strever med å tilbakevise og bagatellisere det mediene betegner som løgner og oppspinn.

Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email: jones@networkers.org
Publisert: 2020-04-04
       

Et av områdene USAs medier er svært gode på, er kartlegging av de folkevalgtes tidligere adferd, standpunkter, initiativ og stemmegiving. Fortiden innhenter gjerne kandidatene – spesielt i tiden opp mot et valg. Og den amerikanske presidentkandidaten Joe Biden er ikke noe unntak. At mye av denne informasjonen knapt dekkes av ledende medier i dag – i USA som i Norge – er påfallende. Men hva slags informasjon snakker vi om?

Avskrift av Kennedys taler

I 1987 ble det avslørt at Joe Bidens drivende gode taler var ren avskrift fra talene til John Kennedy, Robert Kennedy og britiske Neil Kinnock – svært naivt ettersom det var lett for mange skoleelever – ikke bare i USA – å kjenne igjen sitatene fra andres presidentinnsettelse og valgkamper. Pinlig, men ikke kriminelt. Biden var tatt med buksene nede og måtte trekke sitt kandidatur.

Men denne lemfeldige omgangen med sannheten er ikke noe unntak i Bidens politiske liv. Intercepts stjernerporter Mehdi Hasan satte nylig søkelyset på Bidens lettvinte omgang med sannheten, hans skryt og skrøner.

At den snart 78 år gamle politikeren – som har sittet 36 år i Senatet – er kjent som en skikkelig kløne (det har gitt ham tilnavnet «Gaffe-Joe»), er så sin sak. At han glemmer tid og sted, tror at det er senatsvalg eller oppgir bankkode i stedet for bankkontonummer fra talerstolen, får så være. At han heller ikke virker særlig våken eller mentalt til stede, kan Hasan også akseptere.

Løy om arrestasjon i Sør-Afrika

Men Hasan tar for seg noen godt underbygde eksempler på regelrett løgn og oppspinn: Biden refererer ofte til den ærerike opplevelsen av å ha blitt arrestert i Soweto-slummen i Sør-Afrika på vei til å treffe den fengslede Nelson Mandela. Problemet var at Mandela da satt på fengselsøya Robben Island («Robin Island», som Biden kaller den), 140 mil lenger sør.

Abonnement kr 195/kvartal

– Mandela takket meg senere, …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?