Skjult hverdagsrasisme i Frankrike

I det daglige ofrer vi stadig andres egenart, identitet og individ på gruppetilhørighetens alter, skriver den franske statsviteren Tania de Montaigne i ny bok.

Hansen er fast anmelder i Ny Tid.

L’assignation. Les Noirs n’existent pas

Tania de Montaigne

Grasset

Frankrike

Statsviteren Tania de Montaigne (født 1971) er fast spaltist i den franske dagsavisen
Libération og essayist. Nå har hun utgitt sin tredje bok: et 100 siders essay om den skjulte, dagligdagse rasismen i Frankrike. Boken har allerede blitt en snakkis etter at den kom ut i april, og de Montaigne intervjues til stadighet på TV og radio, i dags- og ukepressen.

Jeg må innrømme at jeg googlet bilder av henne før jeg begynte å lese. En dame med et adelig fransk navn som skriver om å være svart i dagens Frankrike? Jeg må også innrømme at jeg lurte på hvorfor hun hadde det samme etternavnet som Michel de
Montaigne, essayets mester. Hadde hun tatt de Montaigne som kunstnernavn for å få et forsprang inn i essayets sjanger? Og, må jeg skammelig også innrømme, dette er to av eksemplene Tania de Montaigne bruker for å vise den subtile hverdagsrasismen i dagens Frankrike: at folk ikke tror hun heter de Montaigne fordi hun er svart, og at folk av samme grunn ikke tror hun er ordentlig.

Vår alles hverdagsrasisme

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.