Skivebom i Sandbergsaken 


Per Sandberg trengte ikke å dra til Iran for å bli overvåket. Nye overvåkingsteknikker gjør det mulig å lokalisere mobilbrukere – uavhengig av hvor de befinner seg. Vi ser nærmere på denne utviklingen.

Kohler er fast anmelder for Ny Tid.
Email: hansgkkohler@web.de
Publisert: 2018-09-03

Etter at Per Sandberg vendte tilbake fra sin beryktede ferietur til Iran, har overvåking av smarttelefoner i offentlig tjeneste blitt aktualisert i norske medier. Spørsmålet mange stiller seg er hvorvidt Sandberg kunne unngått overvåking, dersom han ikke hadde tatt med seg jobbtelefonen til Iran. 

Men hvilke spanemuligheter har egentlig nasjonale og internasjonale sikkerhetstjenester, hackere og nettspanere med dagens nye overvåkingsteknikker? Og hvilke overvåkingsfeller bør politikere og andre offentlige meningsytrere beskytte seg mot?  

Stille SMS 

Allerede i 2012 ble Sandbergs mobiltelefon lokalisert og avlyttet av Dagens Næringsliv ved hjelp av en lokaliseringsmetode for mobiltelefoner kalt en «stille SMS» [lydløs tekstmelding].

I Tyskland er denne avlyttingsmetoden svært utbredt. Mobiltelefonen lokaliseres først via telekommunikasjonsnettet, og deretter sender hackeren en stille SMS til mobiltelefonen som skal spores. Når telefonen mottar  SMS-en, utløser det en tilbakemelding fra telefonen til telekommunikasjonscellen. Slik registrerer mobiloperatøren i hvilken telecelle telefonen befinner seg, og kan deretter videreformidle denne informasjonen. Mobilbrukeren selv kan ikke se eller høre den lydløse tekstmeldingen.

Historisk sett har tysk og iransk etterretning hatt et nært samarbeid.

Sendes en stille SMS i korte tidsintervaller etter hverandre, kan hackeren lage en bevegelsesprofil av mobileierens forflytninger og på denne måten lokalisere eieren av telefonen. 

Abonnement halvår kr 450

Ved hjelp av applikasjoner som SnoopSnitch kan imidlertid Android-smarttelefoner gjenkjenne en stille SMS. Er mobiltelefonen derimot slått av eller i flymodus, fungerer ikke denne sporingsmetoden lenger.

I løpet av første halvår av 2018 sendte Tysklands føderale og statlige sikkerhetstjenester ut 103 000 stille SMS-er. Det føderale kriminalpolitiet sendte ut 31 000, mens det føderale politiet sendte 38 000 slike SMS-er. Tallene fra Tolletaten og den tyske etterretningstjenesten BND er derimot hemmelige, opplyste det tyske nettstedet Merkur.de 8. august. 

Ny tysk lov om overvåking

Når det kommer til mobilovervåking lønner det seg derfor å ta en nærmere kikk over …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)