Skitne spill og økende forskjeller


Klasseskiller øker, nasjonale skiller øker, kvinnenes byrder øker fordi de eier lite fra før, og ikke minst øker kvinners fattigdom mer enn menns.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-05-26

Politikk i både Egypt og USA gir talende bilder på hva slags løgner som utgjør kjernen av verdens ledende religiøse, økonomiske og politiske systemer. Det gjør meg både kvalm og svimmel. Alt som skjer, er preget av indre og ytre partikonflikter, og overdimensjonert pressedekning av at pompøse forretningsmenn evner å flytte penger på børsen. Det finnes et bilde av en naken magedanserinne som dør av kjærlighetssorg for Egypt, ved siden av en eldre skriftlærd mann som formaner følgende: «Kvinnens plikt til å dekke seg til er en av islams søyler.»

Alle som deltar i det politiske sirkuset er opptatt av å ødelegge motstanderens rykte og smiske til aviseierne mens de deler valgkretser, representantskap og penger mellom seg. Det er et galskapens kappløp som tramper over menneskekropper som klynker av smerte, og jenter som lever midt i det uoversiktelige kaoset av antallet partier og antallet koner.

Jeg så selv demokratiet smuldre og rase sammen i perioden 2007 til 2009, da jeg bodde i USA og fulgte med på valgkampen frem mot Barack Obamas seier. For å få valgkampen finansiert med millioner av dollar fra børsspekulanter og Wall Street-meklere forsikret han dem om at moren hans var kristen, at Israels sikkerhet er USAs sikkerhet, at muslimske kvinner selv velger å bruke hijab, og at faren hans, Hussein, er muslim. Slik vant han stemmer fra både kristne, jødiske og muslimske velgergrupper.

Kampanjer. Aldri i historien har politikk vært skilt fra religion, økonomi eller kjønn. Etter valget viste Obama en klar partiskhet overfor de rike bankene og Wall Street da de økonomiske problemene måtte adresseres i 2008, på bekostning av fattige og kvinner som allerede var i en vanskelig livssituasjon. Det spektakulære teateret gjentar seg i dag med Hillary Clinton som presidentkandidat mot republikanernes Jeb Bush. De leder hver sin aggressive kampanje for å få inn milliarder i valgkampmidler. For å komme i mål med dette kappløpet brukes både børs og spekulasjoner, ryktespredning og graving etter økonomiske svin på skogen – og sexskandaler. Alle bryter de sivile lovene for å finansiere valget med profitt fra børsen og det frie markedet. For ikke å snakke om finansiering via forretningsdrift som hovedsakelig drives av inntekter fra pengevask, kynisk utnyttelse av mennesker, salg av våpen, narkotika, spionasje – og olje som er stjålet ved hjelp av militær og politisk krigføring fra Irak til Nigeria via …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal