To menn demonstrerer mot skatteparadiser i London i 2013. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS

Skatterettferdighet: Vi prøver igjen


Hva skjer med arbeidet mot skatteparadiser i Norge etter Panama Papers-skandalen? Hvis vi ser på arbeidet på tre viktige områder, får vi en viss oversikt.

Email: petter.st@attac.no
Publisert: 2017-01-12

 

Først ut er krav om åpenhet til selskaper som opererer i Norge. Hvor sender de pengene? Hva betaler de i skatt? Den såkalte land-for-land-rapporteringen skal gi svarene på slike enkle spørsmål. Seks år etter at Tax Justice Network sendte ideen til Norge via Attac, og etter iherdig innsats fra blant annet Changemaker, fikk vi åpenhetsloven i 2014. Problemet var at loven ikke krevde at selskapene skulle rapportere om hva de drev med i skatteparadis, også kalt «støttefunksjoner i tredjeland».

Sommeren 2015 bestemte et samlet storting seg for å tette hullene i åpenhetsloven. I vinter sendte Finansdepartementet en forskrift på høring som skulle oppdatere loven. Finansdepartementet utvider hvilke selskaper åpenhetsloven skal gjelde for, men rapportering fra skatteparadiser er fortsatt utelatt. «Støttefunksjoner i tredjeland» er ikke med.

Vi har altså et finansdepartement som ikke følger krav fra Stortinget. Regjeringen fikk smekk fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen fordi de brukte så lang tid på å følge Stortingets beskjed. Da responsen kom, fulgte forslaget fortsatt ikke kravet fra Stortinget. Finansdepartementet behandler nå alle høringsinnspillene som kritiserer mangelen på rapporteringskrav i skatteparadiser.

Oljefondets investeringer. Et annet viktig område er kravet om å vite hvem som er den egentlige eieren av et selskap. Denne loven skal hindre at et selskap skal være eid av et skallselskap ingen vet noe om, og som ikke betaler skatt. Dette initiativet lider samme skjebne som åpenhetsloven. Her er det Nærings- og fiskeridepartementet som bruker lang tid. Flertallet på Stortinget ba om et eierskapsregister våren 2015. Et år senere kom det et forslag på høring, som avgrenset offentlighetens innsyn i registrene. Nå har det snart gått et år siden dette forslaget ble lagt frem, og vi har ikke hørt noe mer.

Abonnement halvår kr 450

Så har vi et tredje område: Oljefondet. Nøyaktig samtidig med Panama Papers-skandalen ble årsmeldingen til Oljefondet lagt frem for Finanskomiteen på Stortinget. Uflaks, vil noen si. Flaks, vil andre si – og blant dem finner vi flere politikere. Plutselig ble det et massivt trykk på å trekke Oljefondets investeringer ut av skatteparadiser. Det trengs: Opptil 20 prosent av Oljefondets investeringer finnes i skatteparadiser, viste en uavhengig gjennomgang som ble gjort i forbindelse med eierskapsmeldingen.

Frem mot valget neste år har vi forventninger til at …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)