Lullaby For A Storm

Skarpt blikk på Filippinene

FILIPPINENE: Kiri Dalenas dokumentarfilmer ble hyllet under filmfestivalen.

Dieter Wieczorek
Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.
Email: dieter@gmail.com
Publisert: 05.11.2019

En gate fylt av opprørte demonstranter med plakater i hendene. Men plakatene er uten slagord – de er blanke ark, tomme. Det som kunne ha vært skrevet på dem, virker ubeskrivelig, utenfor rekkevidde – risikabelt. Og nettopp dette usagte, den påtvungne tausheten, gjør det hele enda sterkere, mer smertefullt.

Scenen er fra filmskaperen Kiri Dalenas dokumentar Erased Slogans (2008), som viser hvor virkningsfullt det er med flere ulike former for motstand. Dokumentaren fokuserer på en historisk demonstrasjon mot tidligere president Ferdinand Marcos, som satt ved makten på Filippinene i over to tiår (1965–1986), da han innførte militærstyre i 1972. Under arbeidet med filmen bearbeidet Dalena bildene fra demonstrasjonen digitalt og visket vekk slagordene som var skrevet på plakatene. Som motstander av sensur og ethvert forsøk på å endre historien gjentok hun prosessen og gjorde et poeng ut av å slette ord på plakater i folkelige protester, både i Recent Slogans (2014) og In Our Image (2015).

Det usagte, den påtvungne tausheten, gjør det hele enda sterkere, mer smertefullt.

I filmen Requiem for M (2010) tar hun for seg massakren i Maguindanao (23. november 2009), og de påfølgende begravelsesseremoniene, gjennom å presentere hendelsene i en ikke-kronologisk rekkefølge. Dokumentaren løfter fram trangen til å yte motstand, å få unnslippe døden og vende rakrygget tilbake til en livskraftig …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.