Leder: Skandaløst ytringsangrep


Skandalen. Riktignok har vi her på lederplass i denne avis lenge advart mot «den blå fare». Vi har vært skeptiske til effekten av hvordan den individualistiske retorikken i politikerspråket på sikt også skal gjøre seg gjeldende i praktisk handling. Og hvordan meningsmotstandere på sikt skal knebles og nedlegges.

Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.
Email: dag@sgoki.org
Publisert: 2014-02-14

En metode for dette er slik Fremskrittspartiet og Høyre nå gjør med Kulturrådet: Man kutter budsjettet med omtrent 10 prosent over natten. Ikke bare betyr det mindre innkjøp av bøker i landet. Det betyr også at de små nisjeavisene i landet skal få 1,5 millioner kroner mindre i støtte inneværende år enn i fjor.

Og fra neste år, eller så snart som mulig – skal regjeringen få lagt ukeavisene over til Medietilsynet. Ukeavisene skal da ikke lenger tilskudd basert på den rolle man fyller i samfunnet, og hvilke stemmer man slipper inn i norsk offentlighet, men på basis av hvor stort opplag man har. Jo mer man selger, jo mer penger skal man få. Slik er Høyre- og Frp-logikken. Dette er målrettede tiltak som i praksis også vil nedlegge en avis som Ny Tid, som disse miljøene misliker sterkt.

Slik angriper den nye, blåblå regjeringen ytringsfriheten og det frie ordskiftet i Norge. Hvordan Kulturdepartementets statssekretær Knut Olav Åmås kan være med på noe slikt, er en gåte.

Men en større gåte, og langt verre, er det hva som kom fram i Aftenposten 13. februar. Det er ikke til å tro, men nå avsløres i det minste denne regjeringens sanne ansikt. For det utrolige er at kulturminister Torild Widvey (H) tirsdag kveld tok personlig kontakt med Rasmus Brodtkorb, styreleder for Museene i Sør-Trøndelag (MIST), som Trondheim Kunstmuseum ligger under, for å få klarhet i utspillet fra en svensk museumsdirektør. Og nevnte Brodtkorb er ingen andre enn broren til statsministerens egen statssekretær, Julie Brodtkorb.

Og hvorfor tok ministeren kontakt? Jo, fordi den modige, klartenkte og avtroppende museumsdirektøren for Trondheim Kunstmuseum, Pontus Kyander, hadde skrevet følgende som tematisk tekst til museets program denne våren:

Abonnement kr 195/kvartal

«Nasjonalistpartier – som FrP – er farlige; de bagatelliserer begreper som menneskelig fellesfølelse, menneskerettigheter og likhet. Som en syre etser de bort vår sjel og vår respekt for andre – dersom disse «andre» tilfeldigvis skulle trå på samme mark som oss. Dette er vårt land, ikke deres. Vi er dette landets stolte eiere, og det er ikke de. Vi har rettigheter. Det har ikke de.»

Og den teksten kan man jo gjerne være mene mye om. Men om ikke annet er det mer klartenkt, mer modig og mer sant enn det meste som er sagt fra Frps populistiske politikere i deres utspill de senere tre tiår. Kyander vet da også å provosere dagens borgere, …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?