Skandalenes valgkamp

Her skal du få vite hvorfor valgkampen 2007 ikke handlet om miljø og klima. Ikke før til nød denne siste uka.

Dag
Tidligere redaktør i Ny Tid (-2016).
[innspurt] Men først den spesielle valgkampinnspurten: I norsk sammenheng spesiell fordi den ble preget av ikke bare én, men flere politiske skandaler.

Ikke før hadde Høyres Per Ditlev-Simonsen trukket seg som Oslo-ordfører etter avsløringen av Sveits-kontiene, og erstattet av den innvandrerhetsende Frp’eren Svenn Kristiansen med Venstres støtte, før Dagbladet 30. august plasserte SV-veteran Stein Ørnhøi på førstesiden under tittelen «Avslørt på luksusrestaurant». Spørsmålet er hvor problematisk eller uvanlig det er at statsrådsrådgivere møter lobbyister, inkludert svenske jagerflyselgere, på restauranter i Oslo sentrum.

Langt verre, også med tanke på mandagens valg, er avsløringen dagen derpå i VG: Oslo ligningskontor mener Fremskrittspartiet har unndratt 2,6 millioner kroner i perioden 1995-2005. Én ting er Carl I. Hagens hemmelige konto, der skattebetalernes penger ble brukt på partiets reiser, fester og ektefeller. Verre er det at formann Siv Jensen nå nekter å offentliggjøre den kritiske rapporten. Tross klarsignal fra ligningskontoret og oppfordring fra et samlet Storting, trosser Frp kravene om innsyn før valget.

Slik nekter partiet å la velgerne få vite hva de står for. Og slik viser Jensen sitt sanne ansikt. Hemmeligholdet er ikke et åpent demokrati verdig. Her er det ikke snakk om en enkeltpersons enkeltstående tabbe, men om en partikultur, om de verdier som Frp-politikerne søker sin politiske makt på ved mandagens valg.

Det sier sitt at partiet ikke får minsket oppslutning etter hemmeligholdet av skattefusket. Indikasjonen kom med denne ukas skolevalg, som igjen gjorde Frp størst blant tenåringer.

Men det er ikke ungdommene som har skylda for at klimatrusselen, eller kampen for utsatte grupper, ikke har preget årets valgkamp. En undersøkelse fra TNS Gallup i august viste at det viktigste for norske velgere var eldreomsorg (17 prosent), skole (16) og personlig økonomi (9). Miljø/klima kom først på femte plass.

Kort sagt: Vi får som fortjent. Eller: Vi får bedre miljødebatter enn vi fortjener, siden NRKs folkemøte tirsdag faktisk hadde klima som tema, vel å merke uten at De Grønne fikk delta. Selv hotellkongen Petter Stordalen er nå blitt mer miljøopptatt enn folk flest: Denne uka brukte han millionene sine på en egen blekke mot giftlagring i Oslos havnebasseng.

Tross i at flertallet ennå prioriterer egen lommebok framfor felles miljø, har SV som eneste stortingsparti siden i våres hatt miljø som sentralt tema i denne lokalvalgkampen. Partiet synes til slutt å ha lykkes i å ha satt en klimatisk dagsorden. Hvorvidt dette gir seg positive utslag ved valgurnene mandag, gjenstår å se.■

---
DEL