Skal vi løse klimakrisen, må vi få opp tempoet

KLIMA: Sneglefart i klimainnsatsen vil skade klimaet, menneskene og demokratiet, ifølge Bernd Ulrich.

Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Alles wird anders. Das Zeitalter der Ökologie
Forfatter: Bernd Ulrich Kiepenheuer ,Witsch Verlag
Forlag: , Tyskland

KLIMA: Sneglefart i klimainnsatsen vil skade klimaet, menneskene og demokratiet, ifølge Bernd Ulrich.

Vi opplever nå et altomfattende paradigmeskifte – politisk, personlig, økologisk, økonomisk. Hva består disse omventningene i?

I det 20. århundre hadde vi med flere dualismer å gjøre – diktatur versus demokrati, stat versus individ, kapital versus arbeid. Det nåværende århundret vil være preget av motsetningen mellom menneske og natur – som tidligere spilte en heller ubetydelig rolle.

Vår motpart er verken en vi kan diskutere med eller prøve å bekjempe. Naturen slåss ikke, den reagerer. Det 20. århundres verktøykasse duger ikke i kampen for å avverge dagens klimakrise.

«Det er ikke liberalt å tviholde på forurensningsprivilegier. Det er føydalt.»

Dette er et kjernepunkt i Bernd Ulrichs bok Alles wird anders. Das Zeitalter der Ökologie (Alt blir annerledes. Økologiens tidsalder). Sin vane tro – som politisk redaktør i den tyske ukeavisen Die Zeit – går han i rette med en politikk som forfeiler sine mål, og kritikken hans vil friksjonsløst kunne gjelde de fleste vestlige velstandsland. Og det handler om en advarsel: Det hjelper lite å måle det nye problemet etter gamle kriterier. Dette fører til en avledning, da biofysikalske fenomener ikke kan behandles med ideologiske instrumenter. Som Ulrich sier: «Når økologen blir slått, forblir økologien uberørt.»

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal