Skal «avsløre» muslimske menn

Etter den store interessen rundt dagens lansering av boka Utilslørt, er det allerede planer om en oppfølger. Forfatteren og politikeren Abid Raja er aktuell som redaktør for en bok med mannlige, muslimske stemmer.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 25.05.2011

Tilslørt. I dag, torsdag 26. mai kl. klokka 14 skal den mye medieomtalte boka Utilslørt. Muslimske RÅtekster (Aschehoug) bli lansert under Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Redaktørene Nazneen Khan og Mahmona Khan, høyeskolelektor og forfatter, står da fram med halvannet snes av kvinner med muslimsk bakgrunn: For første gang får norske minoritetskvinner her komme samlet og utilslørt til orde i bokform.

Ny Tid kunne torsdag 19. mai bringe lista over de tilslørte forfatterne, til tross for at forlaget Aschehoug i helga hadde inngått stort oppslåtte lanseringsavtaler med aviser som Aftenposten og Dagbladet.

Medieinteressen rundt boka har gitt forlaget mersmak. Den store interessen for Utilslørt skal ha gjort at arbeidet med en mulig oppfølger til boka intensiveres. Denne gangen er det snakk om en bok som løfter fram hva muslimske minoritetsmenn er opptatt av, etter det Ny Tid kjenner til.

I vinter skal Norsk Faglitterær Forfatter- og oversetterforening (NFFO) ha mottatt en søknad om pengestøtte til en bok planlagt utgitt på Aschehoug. Formålet med boka er å løfte fram mannlige innvandrerstemmer, med fokus spesielt på menn med muslimsk bakgrunn. Søknaden om forfatterstipend skal imidlertid ha blitt avslått fra NFFO sin side.

Forfatterjakt

Aschehougs forlagsredaktør Trygve Åslund svarer ikke på Ny Tids henvendelser om saken. Men Ny Tid kjenner til at den profilerte juristen, Talsmannen-forfatteren, dialogarrangøren, Fritt Ord-prisvinneren og Venstre-politikeren Abid Raja (35) nylig skal vært i dialog med forlaget om en slik bok.

Raja selv ønsker ikke uttale seg, eller bekrefte at boka er i emning, men i en sms til Ny Tid skriver han:

«Det er ingen bok, intet påstartet, ingen kontrakt – kun vært en tanke Trygve og jeg har syslet med,» skriver Raja.

Ny Tid kjenner likevel til at Aschehoug forlag har tenkt mer enn kun én tanke rundt denne ideen. Det jaktes nå på mannlige forfattere med muslimske bakgrunn som kan bidra til boka. Raja skal være aktuell som en av redaktørene.

Unngår misforståelser

Ett av argumentene for det mannlige bokprosjektet er at den jevne muslimske mann skal være enda mindre til stede i det offentlige ordskiftet enn minoritetskvinner. Og desto viktigere at de kommer til orde også i bokform. Mens yngre minoritetskvinner i større grad enn majoritetskvinner tar høyere utdanning i Norge, er det en større andel yngre menn med minoritetsbakgrunn som sliter med å hevde seg i storsamfunnet.

Asma Chaudry er prosjektleder i Oslo kommune og en av medforfatterne i Utilslørt, som hun selv fikk lest denne uka. Hun opplyser at hun ikke kjenner til den mannlige oppfølgeren Aschehoug planlegger. Til gjengjeld forklarer hun den kvinnelige utgaven slik:

– Det viktigste med boka er at den illustrerer det brede spekteret det er blant oss kvinner med muslimsk bakgrunn. Boka bidrar til å fjerne misforståelser og generaliseringer, uttaler Asma Chaudry.

Målet med den planlagte mannlige utgaven skal visstnok være noe av det samme.

(Dette er et utdrag fra Ny Tids artikkel i ukemagasinet 27.05.2011. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet,eller ved å abonnere på Ny Tid klikk her.

Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)


Kommentarer