Skadeverk og informasjonskrig

Teknologi har blitt et yndet verktøy for protest og aktivisme. Et hackerteam fra Gaza har skapt avisoverskrifter over hele verden.

 

23. oktober 2012: Det israelske politiet finner ut at alle datamaskinene deres har blitt infiltrert og kompromittert. Det verste er at det har tatt dem en hel uke å finne ut av det, og skadelig programvare har spredd seg til andre offentlige etater. Resultatet er at serverne til politiet tas ned, internettforbindelsen kuttes og bruken av minnepinner blir forbudt. Dette varer i enda en uke.

I februar 2014 skjer det samme igjen når hackere bryter seg inn i Siviladministrasjonen for Judea og Samaria, den israelske etaten som håndterer alle administrative spørsmål for A- og B-områdene på Vestbredden. Senere blir, ifølge sikkerhetsselskapet FireEye, angrepene koblet til Gaza Hacker Team.

screen-shot-2016-10-12-at-14-53-28Lite har blitt skrevet om denne gruppen, som har eksistert i snart et tiår nå. Ifølge dem selv ble de etablert i 2007, men det er vanskelig å finne angrep dette året, og frekvensen ser ut til å ha vært heller lav i begynnelsen. Et av de første rapporterte vellykkede angrepene er det som ble gjennomført mot det israelske Kadima-partiet 13. februar 2008.

Likevel – i 2012 hadde Gaza Hacker Team klart å skape flere overskrifter i både israelske og internasjonale medier med flere tusen hackede nettsider.

Bryte hverdagens rytme. Hvis man ser på Gaza Hacker Teams uttalte mål, er det i hovedsak tre punkter som kan fremheves: økonomisk skadeverk, informasjonskrig og brudd med normaliteten i det israelske dagliglivet.

Åpenbart er det vanskelig å få klare tall på hvor mye cyberangrep mot Israel påvirker økonomien. Israel er ikke kjent for å gå ut med informasjon om angrep som ikke har ført til tap av menneskeliv. Likevel finnes det eksempler på hvor mye enkeltangrep kan koste. I februar 2013 klarte for eksempel en gruppe med ukjente hackere å stenge tunnelen i Haifa i to dager, etter å ha hacket sikkerhetskameraene. Det første angrepet varte ikke lenger enn i 20 minutter, mens det andre varte i åtte timer. Kostnadene for angrepet er anslått å være over 100 000 dollar, og det er rimelig kostbart for et angrep som ikke varte lenger enn en gjennomsnittlig norsk arbeidsdag. Legg det til alle angrepene som gjennomføres årlig, og du vil få et inntrykk av de skadene som kan påføres.

Et annet punkt som er verdt en omtale, er forsøkene på å bryte normaliteten i det israelske dagliglivet – å plutselig fjerne israeleres følelse av trygghet i akkurat så stor grad at de tvinges til å forholde seg til okkupasjonen av de palestinske områdene. For å bruke Gaza Hacker Teams egne ord: «Hackingen dreper fiendens moral, skader sinnet og terroriserer fiendens folk og soldater.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.