Urskogen er smaragdgrønn, og en elv bukter seg innover mot et uberørt eden. Audun Amundsen var langhåret ryggsekkturist da han for første gang i 2004 møtte urfolket på Mentawai-øyene i Indonesia og ble fjetret. Han levde i jungelen sammen med dem en hel måned.

I fjorten år har han stadig vendt tilbake for å fotografere og filme det han trodde ville forbli det autentiske livet. Billedmaterialet er spektakulært, til tider nesten hypnotiserende.

Forventningen om et paradis fritt for all modernitet fanget som dokumentarfilm ble til fortellingen om det motsatte: Newtopia. Med sin nære mangeårige relasjon til sjamanen Aman Paksa befinner regissøren seg på innsiden når urfolkets tradisjoner utfordres og krakelerer i ønsket om nåtidens bekvemmeligheter. Satt i relieff til Amundsens typiske vestlige romantisering av det tøffe og harde livet i jungelen blir filmen en viktig refleksjon over hvilket motsetningsfylt blikk vi har på de andre kontra oss selv.

Tidlig i filmen tar regissøren i bruk et velfungerende grep hvor han selv stiller som representant for synet om at de andre skal forbli uberørt av nåtidens muligheter og framskritt:

«Jeg er ikke særlig begeistret for all plastikken og klærne de [mentawaifolket, red.anm.] . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal