SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.
Email: ellen@landefilm.com
Publisert: 2020-02-14
Newtopia
Regisør: Audun Amundsen
(Norge)

Urskogen er smaragdgrønn, og en elv bukter seg innover mot et uberørt eden. Audun Amundsen var langhåret ryggsekkturist da han for første gang i 2004 møtte urfolket på Mentawai-øyene i Indonesia og ble fjetret. Han levde i jungelen sammen med dem en hel måned.

I fjorten år har han stadig vendt tilbake for å fotografere og filme det han trodde ville forbli det autentiske livet. Billedmaterialet er spektakulært, til tider nesten hypnotiserende.

Forventningen om et paradis fritt for all modernitet fanget som dokumentarfilm ble til fortellingen om det motsatte: Newtopia. Med sin nære mangeårige relasjon til sjamanen Aman Paksa befinner regissøren seg på innsiden når urfolkets tradisjoner utfordres og krakelerer i ønsket om nåtidens bekvemmeligheter. Satt i relieff til Amundsens typiske vestlige romantisering av det tøffe og harde livet i jungelen blir filmen en viktig refleksjon over hvilket motsetningsfylt blikk vi har på de andre kontra oss selv.

Tidlig i filmen tar regissøren i bruk et velfungerende grep hvor han selv stiller som representant for synet om at de andre skal forbli uberørt av nåtidens muligheter og framskritt:

Abonnement kr 195/kvartal

«Jeg er ikke særlig begeistret for all plastikken og klærne de [mentawaifolket, red.anm.] har anskaffet seg. Selv om livsstilen deres hovedsakelig er den samme, opplever jeg at det ødelegger filmen min.»

Bringer sivilisasjonen til jungelen

Audun Amundsen er blek og kortklippet da han fire år etter sitt første opphold drar tilbake til sjaman Paksa og klanen hans på Muara Siberut, en av de 70 Mentawai-øyene vest for Sumatra. Han har hyret motorbåt og mannskap og nyter regnet i ansiktet mens han blir fraktet uanstrengt og hurtig oppover elven mot det som i hans hode alltid vil forbli det forjettede land.

Disse to umake mennene klarer å kommunisere og åpne opp for hverandre til tross for spriket i levesett og muligheter.

Amundsen minner meg om Klaus Kinski i spillefilmene til Werner Herzog. Kinski på vei til Eldorado i filmen Aguirre – vredens gud eller hans andre glimrende oppdager-rolletolkning i filmen Fitzcarraldo. I begge filmene er Kinski i lik posisjon som Amundsen – i front av båten på vei med et viktig oppdrag. Kinski kom både som erobrer i metallrustning og som filantrop …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?