Sioux-seier med bismak 


Utbyggerne maktet ikke å stoppe Lakota-indianernes utrettelige kamp mot oljerørledningen «The Black Snake». Hva skjer etter at Donald Trump innsettes denne måneden?

Den 4. desember stoppet Obama-administrasjonen utbyggingen av Dakota Access Pipeline som skal pumpe fracking-olje fra Nord-Dakota til staten Illinois. Oljeselskapet Energy Transfer Partners og dets texanske sjef Kelcy Warren maktet ikke å stoppe Lakota-indianernes kamp mot oljerørledningen «The Black Snake». Army Corps of Engineers gir ikke selskapet tillatelse til å legge oljerør under Lakota-stammens eneste drikkevannskilde. Missouri-elven er vannreservoar for indianerreservatet og 18 millioner amerikanere nedover Missouri-Mississippi-elven. Den åtte måneder lange motstandskampen lykkes – foreløpig.

Hellige gravsteder og gammelt indiansk kulturlandskap har blitt ødelagt av oljeselskapets gravemaskiner, forteller LaDonna Brave Bull Allard. Utbyggingsstansen er en begrenset seier i en krig som har vart i 300 år. I striden om land og rettigheter har urfolket hittil alltid tapt. For første gang i historien har over 300 stammer fra hele Amerika stått samlet. Medieoppmerksomheten førte til et oppsiktsvekkende resultat. Det har kostet. Samtidig vil triumfen kun være en begynnelse på medbestemmelsesretten urfolket kjemper for. Minoritetenes motstander Donald Trump innsettes som president i 2017. Milliardæren har investert millioner av dollar i rørledningen, og uttaler at han vil fremme ferdigstillelsen av det 3,8 milliarder dollar dyre og 1900 kilometer lange prosjektet med det samme han har kommet til makten.

Ifølge EcoWatch har det i 2016 vært 220 oljerørlekkasjer i USA. Siden 2006 har 3032 rørlekkasjer blitt registrert. Lakota-folket er redde for at d …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Hans-Georg Kohler
Kohler er fast anmelder for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish