Sikrere betaling gjennom blockchain

Det svenske startup-selskapet Cinezen Blockchained Entertainment baner vei for de første verdensomspennende avtalene for Video on Demand (VOD)-tjenester, som tar i bruk blockchainteknologi for å sikre og forenkle betalinger basert på kryptovaluta.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

Cinezen Blockchained Entertainment hevder deres komplekse matematiske algoritmer skaper et system som ikke kan korrumperes. 

Avtalene ble signert under filmfestivalen i Berlins European Film Market (EFM) og skiller seg fra tradisjonelle VOD-tjenester. Cinezens system går utenom royaltyutbetalinger og fakturering ved at hver innholdsleverandør inngår i et blockchainnettverk med umiddelbar tilgang til sikre transaksjonsdata. Selskapene som har sikret seg tilgang til Cinezens BVOD-tjeneste inkluderer LA-baserte Flexymovies, Danmarks Level K og Moskvas Antipode Sales. De har også fått med seg Film-expert Group, Celluloid Dreams og Rewind fra Italia, Go2Films (Israel), LOCO Films (Frankrike), TriCoast Films (USA) samt mange flere distributører fra England, USA, Japan og Skandinavia. Ifølge Cinezen står andre avtaler for tur etter at BVOD-tjenesten deres vekket betydelig interesse under EFM. 

Basert på kryptovalutaer

Klebanov

Blockchainteknologi – som mange assosierer med kryptovalutaer som Bitcoin – brukes i Cinezens system for å håndtere en av de vanskeligste og mest vedvarende problemene filmindustrien står overfor, nemlig mangel på tillit og åpenhet. Cinezen tar i bruk en såkalt «tillitsløs» modell. Denne ser bort fra behovet for tillit mellom partene, ettersom alle dataene innen blockchain er både gjennomsiktige og verifiserbare. Dessuten blir hver eneste transaksjon lagret i en offentlig regnskapsbok. 

Systemet går utenom den tradisjonelle metoden for royaltyutbetalinger og fakturering, hvilket foruten å spare både tid og penger også garanterer at leverandørene mottar det de har krav på via sikre transaksjonsdata.  

Sam Klebanov, den Gøteborg-baserte og russiskfødte distributøren, produsenten, administrative direktøren og medgrunnleggeren av Cinezen Blockchained Entertainment, sier at utbetalinger i det nye systemet vil gå direkte fra sluttbrukeren til rettighetshaveren i en omsettelig kryptovaluta via et desentralisert system. 

En testversjon ble lansert i mars og skal baseres på ethereum, en av de mest populære kryptovalutaene etter bitcoin. For øyeblikket er den verdsatt til rundt 700 millioner dollar. 

Den ferdige versjonen – som skal slippes på markedet mot slutten av året – vil bruke en omsettelig kryptomynt basert på ethereum og ha en fastsatt grense for det totale antallet mynter i omløp. 

Prisene fastsatt i dollar

Klebanov forteller at en Alpha-versjon av tradingplattformen vil bli lansert for offentlig testing før filmfestivalen i Cannes. Dette imøtekommer bekymringen rundt volatiliteten i kryptovalutaenes verdi ved at lisensprisene for VOD vil bli fastsatt i dollar før vekslingen til kryptomynt foretas.  

«Verdien av ethereum eller kryptomynten vi eventuelt fastsetter for systemet, kan gå opp eller ned – men prisene vil bli fastsatt i dollar.»

Sivilsamfunnet må sette fokus på behovet for en ny verdensorden med bærekraft og rettferdighet.

For de som er bekymret for kryptovalutaenes verdisvingninger, påpeker Klebanov at vekslingskostnadene er ubetydelige og at brukerne av BVOD-tjenester simpelthen kan veksle kryptomyntene til dollar når de selv måtte ønske det.  

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.