Bestill sommerutgaven her

Sikkerhetstyranniet

Vår medmenneskelighet viskes gradvis ut i takt med at sikkerhetstiltakene øker. 

I ordboken defineres begrepet «sikkerhet» som en «tilstand der man beskyttes mot eller ikke eksponeres for farer» – men også som «noe som skaper trygghet, beskyttelse, vern, forsvar». Dette betyr en tilstand som er organisk og dermed beseglet én gang for alle.
Tilstanden begrepet «sikkerhet» viser til, er i stor grad og uten store problematiseringer både verdsatt og etterlengtet av de fleste språkbrukere. Dermed smitter anerkjennelsen denne tilstanden har hos publikum, over på vokterne av denne tilstanden. De har en tendens til også å omtales som «sikkerhet» eller andre synonymer av ordet. Alle tiltak og bestrebelser som har sikkerhet som formål, soler seg godt i glansen av trygghetens ubestridte verdi. Med dette følger et ganske  forutsigbart handlingsmønster som er helt i tråd med alle tillærte reflekser: Føler du deg utrygg? Da krever du flere offentlige sikkerhetstjenester som kan beskytte deg, eller du kjøper deg flere sikkerhetsinnretninger som . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

zygmuntbauman@gmail.com
Bauman er en polsk-jødisk filosop, sosiolog og samtidskritiker. han har utgitt en rekke bøker om modernitet, globalisering, Holocaust, etikk og moral.

Du vil kanskje også like