Sikhenes hevn

Sikhene i India fordømmer bombeangrep, men vil fortsatt ha sin egen stat.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det handler om en film, men i bunnen ligger noe langt mer alvorlig. Nei, det er ikke en skrivefeil i tittelen, og det er ikke George Lucas’s siste film i Star Wars serien det er snakk om, men en indisk film som heter «jo jite so nihal.» Filmen starter med en eksplosjon, på skjermen. I to kinoer i Dehli endte filmen dessverre med eksplosjoner også, disse da i henholdsvis toalettet i den ene kinoen, og kinosalen i den andre.

Så langt tror man at det er en sikhisk gruppe som står bak. Flere sikh-organisasjoner har protestert mot filmen, som de mener er fornærmende mot sikhene. Men de fleste av disse har også tatt sterk avstand fra bombeangrepene. Filmen er tatt vekk fra de fleste kinoer etter angrepene.

Bønn som underholdning

Filmens tittel er en del av en bønn og kamprop som har vært benyttet av sikhene. «Jo bole so nihal, sat sari akal» betyr noe slikt som «den som nevner guds navn, velsignet er han!» Så langt peker sterke indiser mot Babbar Khalsa International (BKI), som er en sikh-organisasjon basert i Canada. Ironisk nok handler filmen om terror og bekjempelse av denne.

BKI ble grunnlagt i 1981 i Canada av to kanadiske sikher, Sukhdev Singh Babbar og Talwinder Singh Parmar. BKI var en av de mest militante gruppene som kjempet for et fritt Khalistan i indisk Punjab på 90-tallet, og gruppen består av medlemmer med en klippefast tro på sin sak og en fanatisk hengivenhet som de er villige til å gjøre alt for. BKI var på sin høyde en av de mest fryktede gruppene i India, men mange medlemmer av BKI ble tatt etter aksjoner fordi de nektet å endre på utseendet – for eksempel ved å la være å bruke turban eller å klippe skjegget for å unngå arrestasjon.

Hell i uhell

For det indiske politiet viste dette seg å være et lykketreff. De greide nemlig i etterforskningen av denne saken å få tatt Jagtar Singh Hawara, som var en av de øverste lederne for BKI i India og som rømte fra fengsel i januar 2004. Han ble tatt i et raid hvor politiet også fikk tatt en rekke andre av de som stod bak bombene i Dehli. Den indiske regjeringen hadde lovet en belønning på 500.000 for opplysninger som førte til arrestasjonen av Hawara.

Spektakulær rømning

Hawara er anklaget for å stå bak drapet på lederen av delstatsregjeringen i Punjab, Beant Singh, i 1995. Beant Singh ble drept i delstatshovedstaden i Punjab, Chandigarh, av en selvmordsbomber. Singh Hawara, som ble tatt og dømt for å ha planlagt dette drapet, ble satt i et maksimum sikkerhetsfengsel. I januar i fjor rømte han derifra i ren bollywood-stil ved å grave seg ut gjennom en tunnel sammen med to militante sikher og en annen fange.

Hawara hadde, i kjent BKI-stil, faktisk ikke endret utseende på noen som helst måte. Imidlertid ble politiet overrasket over at en del av de andre, nyere rekruttene ikke så ut til å ha samme fanatiske tilknytning til saken. Dette kan bety at BKI har endret i hvert fall deler av sin strategi, og hvis de begynner å appellere til flere kan det bety problemer for India. Etter hvert fant man at noen av de arresterte var hinduer. Indisk politi mener at dette kan bety at BKI har begynt å bruke innleid hjelp fra kriminelle miljøer. Så langt er dette imidlertid spekulasjoner.

BKI er den eneste av de store militante gruppene som har overlevd den massive offensiven fra den indiske regjeringen, som ifølge en del sikher skal ha tatt livet av godt og vel 300.000 mennesker. BKI skal visstnok nyte godt av støtte fra Pakistan, men det er tvilsomt om det noen gang har dreid seg om substansiell militær hjelp. Sin overlevelse kan nok BKI takke sitt store nettverk av personer og organisasjoner i Canada, USA og Storbritannia for. Inntil ganske nylig var BKI en lovlig organisasjon i disse landene, og det er først nå at den indiske regjeringen gjennom diplomatisk press, samt en dramatisk endret verdenssituasjon, har klart å endre dette.

Et nytt opprør

Etter arrestasjonen har politiet kommet til at eksplosjonene i Dehli var ment som et første skritt i en kampanje for å gjenopplive motstanden mot den indiske regjeringen og skape en ny sikh-bevegelse for Khalistan. Hvorvidt dette er sant, og hvordan arrestasjonen av Hawara vil påvirke noe slikt, gjenstår å se. Indisk politi er i hvert fall sikre på at de har knust dette opprøret før det egentlig ble noe av. Det har de imidlertid trodd mange ganger før også.

Det sikhiske opprøret nådde et høydepunkt i juni 1984, da den indiske hæren stormet sikhenes helligste sted, Det Gyldne Tempel i Amritsar. Denne operasjonen fra den indiske hæren ble kalt Operation Blue Star.

En gruppe sikher som hadde forskanset seg inne i tempelet ble massakrert av den indiske hæren. En detaljert beskrivelse av hendelsen kan man blant annet finne i en bok av Mark Tully og Satish Jacob som har tittelen Amritsar – Mrs. Gandhi’s Last Battle. Den indiske statsministeren, Indira Gandhi, betalte nemlig prisen for denne beslutningen med sitt eget liv. Hun ble drept av sine livvakter, som var sikher. Dette ble etterfulgt av voldsomme opptøyer og regelrette massakrer av sikher i Dehli, hvor det ifølge kilder ble drept over fem tusen mennesker. Alt dette bidro til økt oppslutning og støtte til bevegelsen for et fritt Khalistan.

Ulmende glør

Selv om bevegelsen for et fritt Khalistan ser ut til å være knust nå, så ulmer det fortsatt i glørne. Bombene i Dehli er en sterk påminnelse om dette. Som nevnt har de fleste sikh-organisasjonene fordømt bombeangrepet, samtidig som de også har fordømt filmen «jo bole so nihal.» Mange tar avstand fra voldsbruken, men er like opptatt som før av et eget hjemland for sikhene.

Hvorvidt en ny bevegelse vil reise seg i Punjab mot India har også å gjøre med i hvilken grad sikhene føler at de har religiøs frihet. Selv i dag sees sikhiske bryllup på som hinduistiske bryllup i den indiske konstitusjonen. Sikhene ses dermed på som en avvart av hinduismen, og er ikke anerkjent som en egen religion.

Kravet om et selvstendig Khalistan vil neppe forsvinne med mindre sikhene føler at deres problemer blir løst. Det blir interessant å se om utnevnelsen av en sikh, Dr. Manmohan Singh, til statsminister vil hjelpe til med dette.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here