FOTO: AFP PHOTO / JACK GUEZ

Shimon Peres er død


Shimon Peres døde i natt. Fortellingen om den seige, utrettelige politikerens liv gir også et verdifullt innblikk i Israels moderne historie.

Kommentator i Ny Tid. Avnery er tidligere medlem av Knesset i Israel. Israelsk journalist og fredsaktivist (født 1923).
Email: avnery@actcom.co.il
Publisert: 28. september 2016

[Obs. Bare publisert på nett]

Shimon Peres var et geni når det gjaldt iscenesettelsen av seg selv. Hele sitt liv pleiet han sin offentlige persona. Bildet erstattet mennesket. Så å si alle artiklene som ble skrevet om ham etter at han falt i koma, handlet om den fiktive personen, ikke om den virkelige. Som amerikanerne liker å si: Han er så falsk at han er ekte.

På overflaten er det enkelte likhetstrekk mellom Peres og meg. Han var bare 39 dager eldre enn meg. Han kom til dette landet noen få måneder etter meg, da vi begge var ti år gamle. Jeg ble sendt til Nahalal, en kooperativ landsby, altså en såkalt moshav. Han ble sendt til Ben Shemen, en …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Evt tegn abonnement (69kr/mnd) for å kunne lese alt (inkludert magasinene). Om du ikke er det allerede. Logg inn eller registrer deg først i toppen/menyen før bestilling.

Abonnement kr 195 kvartal