Sex til besvær

Frida Muranius' sommersang «Dunka mig gul och blå» har fått svenskene til å se rødt.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 06.09.2007
[sex] En ting er alle enige om: Låta «Dunka mig gul och blå» er intet musikalsk mesterverk. Noen mener dessuten at Frida Muranius har rappa den søndagssløve melodien fra «F-Stop Blues» av Jack Johnson.

Men teksten, da, dere, teksten! Hvordan kan en skånsk småbarnsmor på 26 år gå hen og spille inn en sang med teksten «Jag vill se ut som svenska flaggan när du är klar / Mörbultat, underbart / Dunka mig gul och blå / Jag vill att du ska komma om o om o om o om igen / Dunka mig gul och blå».

Ikke er hun pen engang.

Pen er derimot Lene Alexandra, ser man ut til å mene, i alle fall om man liker damene blonde og boopsy. Men synge kan hun ikke. Og tekstene, da, dere, tekstene!

I vinter var omkvedet «My Boobs Are OK», men nå synger hun «hot boy, hot girl» – underforstått: jeg tenner på hva det måtte være, uansett kjønn.

Nå falt det ikke i spesielt god jord, dette at Lene Alexandra lanserte seg selv om et homo-, eller i alle fall bi-ikon. Jon Reidar Øyan, leder av Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, syntes Kim Friele og Erling Lae var mye bedre forbilder for ungdommen. Ottar-leder Ane Stø mente på sin side at Lene Alexandra var med på å senke terskelen mot porno og salg av kvinner. Musikkjournalist Tom Skjeklesæter stilte spørsmål om Lene Alexandras troverdighet.

Kort oppsummert: Når damer synger at de vil ha sex, må de mene det på ordentlig, ellers blir det bråk. Men hvis de mener det på ordentlig, blir det også bråk. I alle fall om det ikke er ordentlig sex de vil ha. Og med «ordentlig» menes vanlig, dannet, borgerlig, tosom, heterofil sex.

I Sverige endte det med at Sveriges Radios smålandske distriktsavdeling forbød spilling av Frida Muranius’ låt. De mente den oppfordret til kvinnemishandling og var sexistisk. Derimot ble det forunderlig nok aldri stilt spørsmål ved låta «Smack That» med Akon og Eminem, som lå 26 uker på VG-lista tidligere i år. Så da er spørsmålet hvorfor mannlige musikere kommer unna med tekster der de synger at de vil «smack that ’till you get sore», mens noia-alarmen går når en dame synger om det samme?

Det er trangt nok som det er for damer i musikkbransjen, og noen av de som kommer seg inn, gjør det kanskje ikke ved hjelp av de smarteste virkemidlene. Men så lenge gutta slipper unna med det meste, er det ingen grunn til å be jentene oppføre «sømmelig».

Tvert imot.

Kommentarer